Familiegeneraties

 

Generaties

Familierelaties kunnen mooi zijn maar ook heel lastig. De familierelaties, meerdere generaties boven mij, zijn aan beide kanten behoorlijk complex en er was veel onrecht. Dat heeft nu nog invloed op de volgende generaties. We hebben er allemaal bewust of onbewust mee te maken. Iedereen met andere gevolgen. Veel nichten en neven zou ik bijvoorbeeld niet eens op straat herkennen omdat we er jaren niet kwamen in mijn kindertijd. Mijn op één na oudste nicht had ik nog nooit ‘real life’ gesproken. We hebben elkaar leren kennen via Facebook en gingen samen een bakkie koffie drinken. Ze was leuk in het echt en ik voelde een soort van trots ‘dit is mijn familie, mijn nicht’. We deelden veel over vroeger en er vielen weer wat puzzelstukjes op zijn plaats. Ik kreeg nog meer zicht op de generaties voor mij, meer begrip voor mijn ouders en was blij met de leuke dingen die ik ook over hen hoorde.

Gevolg van onrecht

Familierelaties zijn complex en natuurlijk gaat het niet altijd zoals in bovenstaand voorbeeld. Ik heb veel nichten en neven en soms gaat het anders. Er zijn er nog steeds genoeg die ik nog nooit heb gesproken. Of er was ooit goed contact, over dingen die ertoe doen, over pijn over het verleden, maar toch verwaterde het contact. Dat is het leven, zo gaat dat soms, maar deze keer vroeg ik me af of ik misschien ooit iets verkeerd had gedaan of gezegd. Omdat sommige familieleden het gewoon niet altijd makkelijk hebben gehad of wat gevoeliger zijn zou dat best kunnen. Of kwam ik te dichtbij?

Familierelaties kunnen mooi zijn, maar soms ook zo verrekte moeilijk. Afwijzing is niet mijn sterkste punt en het voelt rot als je al jaren genegeerd wordt terwijl er eerder goed contact was. Dus ik doe een poging tot toenadering, maar die wordt niet op prijs gesteld. De uitleg is dat ik niet word genegeerd maar ik ben gewoon één van de vele nichten en neven en deze neef of nicht beperkt zich in het aangaan van contacten om zichzelf en de ander een teleurstelling te besparen en mij wordt gevraagd dat te respecteren. Behoorlijk zakelijk App’je. Het klinkt niet alsof ik erg geliefd wordt en dat doet pijn. De App’jes worden steeds onvriendelijker, oneerlijk en vooral ook vromer. Ik krijg allerlei verwijten naar mijn hoofd die eindigen met ‘het beste en een hoopvolle toekomst, waarin we elkaar zeker in God zullen ontmoeten’.

Gebrokenheid

Onze families van pa en ma’s kant zijn nogal verschillend. Wel en niet kerkelijk, wel en niet gelovig. Maar of gelovig nu altijd makkelijker is? De vraag is of ik nu sta te popelen om dit familielid later te ontmoeten in de hemel. Nadat ik mijn teleurstelling uit en uitleg probeer te geven lukt het me op den duur niet meer om vriendelijk te blijven en krijg dan te horen dat er in navolging van Hem verder gezwegen wordt. Hmm, mij voor van alles en nog wat uitmaken was zeker ook in navolging van Jezus? Ik troost me met de gedachte dat er in de hemel waarschijnlijk toch geen herkenning zal zijn. Maar da’s ook niet erg christelijk.

Familierelaties, ze zijn in mijn geval afwisselend mooi en lastig. Laat ik het daar maar op houden. Het is niet altijd zo mooi als het zou kunnen zijn en ik word keihard geconfronteerd met een stukje gebrokenheid. Toch heel mijn familie maar zegenen met de liefde van Jezus en veel herstel, hoe moeilijk dat ook is soms.

6 reacties op “Familiegeneraties

  1. Ik vind familie ook een super lastig en intensief onderwerp. Knap dat je er zo open over schrijft. Ik heb die dingen ook wel met vrienden die teleurstellen. Gewoon maar eerlijk zijn, doorgaan en proberen te blijven zegenen probeer ik ook in die situaties toe te passen. Eerlijk zijn in dit geval naar lieve mensen die me wel begrijpen, zodat ik me gehoord voel. Sterkte!

    1. Bedankt voor je reactie. Relaties zijn een kans op herstel, maar ook altijd lastig he. Mijn blog is bewust anoniem, dus ik kan redelijk open zijn. Al zullen sommige situaties herkenbaar zijn voor sommige mensen, maar ja, ik schrijf geen leugens.

  2. Gevoelig onderwerp. Goed dat je hier over schrijft/durft schrijven. Ik las eens ergens: ‘vrienden zijn Gods excuus voor familieleden’. Ik begrijp die uitspraak zo: Vrienden kies je uit maar familie niet. Het is mooi wanneer de familiebanden hecht zijn maar het is allesbehalve vanzelfsprekend.

Geef een reactie