Geven en ontvangen

passend geven contextueel

 

Geven en ontvangen

Iemand schreef me: “pas nu toe wat je op de cursus hebt geleerd”. Dat maakt de cursus ook nu ik ziek ben heel praktisch.

Een ding wat ik toe kan passen nu is dit:
Tijdens de cursus ‘Contextueel Pastoraat’ ging het vaak over geven en ontvangen. Geven en ontvangen is de basis van iedere relatie. Ieder mens heeft het nodig te kunnen ontvangen en ieder mens heeft het nodig te kunnen geven.

Er zijn horizontale relaties (zelfgekozen relaties) en verticale relaties (ouders-kinderen). In een gezonde horizontale relatie zijn geven en ontvangen in balans. Een ouder/kind relatie is asymmetrisch. Ouders geven meer dan ze ontvangen. Kinderen bouwen zo een emotionele spaarrekening op. Ouders investeren zo in de nieuwe generatie. Later krijgen ze weer liefde terug via het krijgen van kleinkinderen, waar ze ook aan kunnen geven.

Parentificatie

Kinderen hebben ook recht om te zorgen voor hun ouders. Bijvoorbeeld een klusje doen, of troosten wanneer ze verdriet hebben. Hierdoor bouwen ze aan hun eigenwaarde. Het zorgen moet wel passend zijn bij hun leeftijd en het is heel belangrijk dat ouders ook zien en benoemen dat het kind zorgt.
Soms gebeurt het dat een kind teveel zorgt en dit ook nog eens niet gezien wordt door ouders. Dit wordt met een moeilijk woord ‘destructieve parentificatie’ genoemd. Voorbeelden zijn: kinderen met een lichamelijk zieke ouder, die wanneer ze uit school komen het hele huishouden doen, omdat ze zien dat moeder dit niet kan en zo geen tijd hebben voor hun huiswerk. Of een kind met een psychisch zieke ouder dat geen vriendjes mee naar huis neemt en niet gaat puberen, omdat vader of moeder dat niet aankan. Zo’n kind zorgt dus teveel en zijn of haar emotionele spaarrekening raakt steeds leger. Het kind wordt eigenlijk de ouder van de ouder.
Later als het kind volwassen is zal hij of zij moeite hebben met het vinden van een balans in relaties en het trouw kunnen blijven aan zichzelf. Vaak hebben ze hulp nodig van een hulpverlener om dit te leren. Dan kun je zelf je verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en je kinderen, door hieraan te werken.

Gelukkig heb ik die hulp ook gehad en kan ik na jaren zeggen dat het zoeken naar een balans in verschillende relaties steeds beter gaat. Tijdens de cursus heb ik ook geleerd dat ontvangen ook geven kan zijn. Iemand die geeft, geeft iets van zichzelf en ik doe hem recht als ik het ontvang.

Leren ontvangen

Deze les komt me nu goed van pas. Ook ik heb mijn hele leven veel gegeven en de laatste 6 jaar een begin gemaakt met leren ontvangen. Dat ging niet vanzelf, maar steeds beter gelukkig. Na veel geven, is het nu zo dat ik wel moet ontvangen. Vanaf vrijdag lig ik weer een week doodziek op bed (ik weet nu wat me te wachten staat na de 1e chemokuur) en ik kan dan gewoon echt niets. Het kostte wat tijd en moeite voordat ik echt hulp wilde ontvangen, nadat verschillende mensen me dit hadden aangeboden. Ik wilde het zo lang mogelijk zelf proberen, maar het ging niet meer. Nu ben ik (en wij allemaal) er heel blij mee, want het gezin draait gewoon door en mijn man kan niet alles.

Daarom wil ik bij deze iedereen zeggen dat ik heel blij ben met alle kaarten, bloemen, App’jes, het eten koken voor ons, wasje opvouwen, strijk, schoonmaken, mutsje haken voor mijn kale bol, de hond uitlaten enzovoorts!! Jullie zijn geweldig allemaal, echt waar! En als ik weer kan, doe ik graag iets terug.

Geef een reactie