Humor, clownerie en worden als een kind

Worden als een kind

De les ging over humor en clownerie. De uitdaging was ‘worden als een kind’. Een kind is klein, onbekwaam (heeft hulp nodig), open, eerlijk, nieuwsgierig, impulsief, enthousiast enzovoorts. Nu probeer ik de laatste jaren juist wat meer volwassen te worden. Dat lukt niet altijd en de vraag is of dat erg is.

Kind zijn is moeilijk omdat men nog niet volwassen is en volwassen zijn is moeilijk, omdat men geen kind meer is

De clown is ons innerlijke kind. Ik heb niet veel met clowns, maar deze zin sprak me wel aan: ‘een clown zegt ‘ja’ tegen zichzelf, komt tevoorschijn, neemt impulsen serieus, laat plannen los en heeft geen oordeel’. 

Tevoorschijn komen gingen we oefenen met verschillende simpele (bal)spelletjes in kleine groepjes. Gewoon spelen als een kind en bij een ‘foutje’ kreeg je applaus of mocht je in het midden staan van de kring. Je zei dan “ik ben …..” of “ik mag er zijn”, draaide een rondje en dan was het de bedoeling dat je met iedereen oogcontact maakte.

Kwetsbaar

Humor in het pastoraat is boeiend en ik zou nog wat zinnen kunnen citeren die deze blog wat intelligenter doen lijken. Maar dat was niet wat het meest indruk op me heeft gemaakt of waar ik het meest van heb geleerd zaterdag.

Het meeste indruk maakte namelijk een simpel spelletje, het balspelletje waarbij we oogcontact moesten maken. Het oogcontact met andere cursisten vond ik fijn en het deed me goed. Toen ik weer op mijn stoel zat vond ik het gênant dat het me zo goed deed. Oogcontact met mensen die het goed met je menen. Confronterend, want is dat gat in mij en mijn behoefte aan erkenning nog steeds zo groot, dat dit me zo raakt? Blijkbaar soms nog wel, maar het is oké. Gelukkig is de groep (waarin ik september nieuw kwam) inmiddels zo vertrouwd dat ik het durf uit te spreken en het is goed zo. Soms mag een kinderlijk verlangen er gewoon even zijn en mag ik even kind zijn.

‘Een clown leeft in het nu, laat los en vertrouwt dat er iets komt’. Een ingeving of een reactie van een kind of oudere (de docente is clown bij demente bejaarden). Wat dat betreft wil ik wel een beetje meer clown zijn. Loslaten, erop vertrouwen dat God me laat ziet wat ik moet doen als ik het even niet meer weet.

Geef een reactie