Ik en kanker

Baarmoederkanker st 4a

In 2015 ben ik behandeld voor uitgezaaide baarmoederkanker met een operatie, 6 chemokuren en 23 bestralingen. De tumor had zich op een rare manier verspreid en kan ook zomaar weer ergens tevoorschijn komen. Het begon met een kleine poliep die onschuldig leek, maar na veel onderzoeken bleek het te zijn uitgezaaid in mijn buik en naar mijn blaas.

Kanker ‘gewoon’ een ziekte

Deze tekening maakte ik in 2015 toen ik ziek werd. Alles waar ik toen mee te maken kreeg.

Kanker is een ziekte, maar sommige mensen durven het woord niet eens uit te spreken. Iets wat ik nooit zo goed begrijp, want een gebroken been benoem je toch ook?

Ik houd van plaatjes en quotes. Een plaatje of quote maakt duidelijk wat ik niet altijd hardop durf uit te spreken. Ik heb dus veel plaatjes gezocht op Pinterest in 2015.

Ook bekeek ik veel televisieprogramma’s en las ik veel op Internet. Blogs van anderen met kanker en een blog van een longarts die veel te maken heeft met kanker. Hier zijn deze linkjes te vinden.

Meer over baarmoederkanker

baarmoederkanker

Baarmoederkanker is een vorm van kanker die zich ontwikkelt in de baarmoeder. Als kankercellen losraken en door het lichaam gaan zwerven, ontstaan er uitzaaiingen van baarmoederkanker.

Er zijn verschillende stadia van baarmoederkanker. Afhankelijk van deze stadia kunnen de symptomen, behandeling, het verloop van de ziekte en de genezingskansen anders zijn.

  • In stadium 1 is de tumor beperkt gebleven tot de baarmoeder.
  • In stadium 2 is de tumor zichtbaar doorgegroeid naar de baarmoederhals, maar niet buiten de baarmoeder.
  • In stadium 3 is de tumor in een vergevorderd stadium en gegroeid tot buiten de baarmoeder maar nog wel binnen het kleine bekken.
  • In stadium 4 is de tumor in een vergevorderd stadium en doorgegroeid buiten het kleine bekken naar de blaas, endeldarm of elders in de buikholte.

Baarmoederkanker is iets anders dan baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker ontstaat in de baarmoederhals en heeft andere oorzaken. Baarmoederhalskanker is te ontdekken door een uitstrijkje, baarmoederkanker helaas niet.

Op de site van kanker.nl kun je nog meer informatie vinden over baarmoederkanker, behandelingen, overlevingspercentages enzovoorts:  wat is baarmoederkanker