Levensplan

Prediker 3:1

In de wachtkamer

Het blijft moeilijk, die controle’s in het ziekenhuis. Zeker als je dan ook nog eens last van je rug hebt. Van alles gaat er dan door mijn hoofd. Wat nu als de kanker is uitgezaaid naar mijn rug? Dan ben ik volgens de artsen niet meer te genezen.

In de wachtkamer, voordat ik naar binnen word geroepen zie ik de lijdensweg voor me die mijn moeder ging. Tot in detail staat het me voor ogen. ‘Zal het mij dan ook zo vergaan’, vraag ik me af. Ik heb nog zoveel plannen, ik wil nog zoveel en ik wil er zijn voor mijn gezin. Was dit het dan wat ik voor mijn gezin en mijn naaste kon doen? Was dit God’s plan voor mij?

Na de controle

Na een controle moet ik altijd even bijkomen. Ik hang wat op de bank en heb heel erg behoefte aan iets van God voor mij, voor nú en ik stuit op een preek over Prediker 3:1-15 waar ik wel wat mee kan.

God’s plan met mijn leven, met jouw leven. God heeft met iedereen een plan, dat heb ik vaker gehoord de laatste jaren en het klinkt zo mooi, spannend en interessant. Prediker is nuchter. Ik ook, vandaar dat het volgende me aanspreekt waarschijnlijk. “Prediker zegt dat het niet gaat lukken om van het begin tot het einde te doorgronden hoe het zit met je leven. We hebben een luxeprobleem, want wat voor plan heeft God met de mensen in Afrika? Er zijn tijden in je leven waar je gewoon geen touw aan vast kunt knopen. God is erbij, maar wij krijgen niet altijd het overzicht. Stap voor stap mogen we onze weg gaan”. Dat is iets wat ik steeds meer moet en mag leren. “Het leven is ruiger en rauwer, met losse eindjes, net als in de Psalmen. Paulus was ook geroepen en God had een plan. Hij moest naar de heidenen, maar hij werd gestenigd, hij was half dood, zijn rug werd 3x kapot geslagen en hij heeft gevangen gezeten. Was dat onderdeel van het plan, of overkwam het hem gewoon?”

“We hebben zelf het overzicht niet van ons leven.  Laten we ons verblijden en het goede doen zegt Prediker. Niet te hoog grijpen. Leef, eet, drink en geniet zegt Prediker. Hij is erbij, Hij komt in ons bestaan met Zijn liefde en genade, wat er ook gebeurt. Hij heeft het overzicht, Hij kijkt tot het eind tot het koninkrijk wat komt”. Ik denk dat ik dat nu maar weer eens ga proberen. Leven, doen wat ik kan doen en genieten van wat God me nu geeft.

4 gedachten over “Levensplan”

  1. Ja inderdaad moeilijk te bevatten. Wat Gods plan is in ons leven. Probeer Ja over te geven aan hem. Heel lastig als we zelf graag de touwtjes in handen willen hebben. Maar ik weet zeker dat God er is en ons helpt in alle omstandigheden. Ik bid je alle kracht toe die le nodig hebt. Liefs Sonja

  2. Moeilijk om na zo’n controle de knop weer om te zetten en over te gaan op de orde van de dag. Afgelopen zondag ging de preek over zorgen maken. Een herkenbaar thema voor iedereen en zeker voor jou ivm je ziektegeschiedenis. De voorganger noemde oa het aanpakken wat voor handen is. Wanneer je bezig bent krijgen je hersenen minder kans om te piekeren.

    Ik hoop op een goede uitkomst!

Geef een reactie