Opnieuw leren lopen op het water

lopen op het water

Hennie daagde de ‘Christelijke webloggers’ deze maand uit na te denken over het thema ‘Op het water lopen’.

Take Off

Het eerste waar ik aan denk is  de ‘Take Off’, een discipelschap avondschool van Jeugd met een Opdracht, die ik samen met mijn man deed in het voorjaar van 2011. Daar hoorden we voor het eerst wat ‘Lopen op het water’ kan zijn:

Om net als Petrus te lopen op het water moet je het verschil leren zien tussen Gods stem en je eigen ideeën en plannen. Groei in geloof ontstaat als je nieuwe dingen durft te doen. Dat zal eng zijn, iedere keer als je uitstapt en iets nieuws probeert ervaren, want groei en angst gaan samen. Maar als je het risico een keer neemt om uit de boot te stappen, zal het steeds makkelijker gaan. Petrus ontdekte wat we allemaal ontdekken in onze wandel met God: als je zinkt betekent het nog niet dat je verdrinkt. Je ontwikkelt alleen diepwater geloof als je bereid bent veiligheid en voorspelbaarheid achter je te laten en in geloof uit te stappen met Hem! 

Inmiddels bekende woorden, maar wat was alles nieuw voor me. Ik wist niet wat me overkwam! We waren ook zo heerlijk blanco op dit gebied en onbevangen. Als een spons nam ik alles in me op. We kwamen in aanraking met profetie, hoorden meer over Jezus, over God de Vader en God de Heilige Geest, ik sprak in tongen, we leerden meer over het verstaan van Gods stem en leerden ‘inductief Bijbellezen’, we durfden ons meer te uiten in aanbidding en we maakten van alles mee.

Iemand moest denken aan de tekst uit Johannes 7:38 “Stromen van leven water zullen uit zijn binnenste vloeien”, toen hij mij sprak. Enthousiast deelden we alles in onze Hervormde Gemeente, maar het kwam niet bij iedereen goed over. Voor veel mensen wat het té anders dan ze waren gewend en ik wist het ook niet goed uit te leggen. In mijn enthousiasme kon ik soms wat lomp uit de hoek komen en schrokken mensen soms van onze verhalen.

hele andere boot

Na afloop van de Take Off waren dachten we dat we voor onze geestelijke groei naar een evangelische gemeente moesten. We misten dingen in onze Hervormde Gemeente. We vonden een evangelische gemeente in de buurt, maar wisten toen nog niet dat we daar in een hele andere boot terecht zouden komen. Een boot, zo zei de voorganger die in wild stromend water vaarde en een bocht om moest, want als je rechtdoor ging kwam je in dood water terecht. In die bocht vielen er altijd mensen uit de boot, dat was nu eenmaal zo en hoorde erbij als je een andere koers ging varen als gemeente. Maar in de boot moest het leven echt geweldig zijn.

Na een jaar waren we niet zo blanco meer en begon de glans van de Take Off wat te vervagen. Mensen die niet 100% achter de visie van de gemeente stonden en uit de boot stapten werden piraten genoemd en ja, ook wij werden zo’n piraat. Later bleek die boot voor de achterblijvers toch ook niet altijd zo geweldig te zijn als het leek.

opnieuw op het water lopen

Nu, 5 jaar later pak ik mijn ‘Take Off’ map er weer eens bij.  Er is gebeden voor wijsheid en onderscheidingsvermogen voor ons. Nou, dat hebben we uiteindelijk gekregen. Ik lees een paar woorden die over ons zijn uitgesproken: “De plannen die ik heb voor jou zijn goed (Jeremia 29:11), Jezus heeft je in vrijheid gezet. God is blij met je zoals je bent. God wil voor je zorgen, laat Hem dat doen. Wees niet bang, Ik ben bij je. Jesaja 43, laat God zijn levend water over je gieten. Sta in Gods douche van liefde. Je bent als een hof met allerlei bloemen er in. Jezus heeft je bij de hand”.

De map ademt mijn zoektocht naar God. Ik lach om mijn eigen woorden op papier en het raakt me tegelijk. ‘Uit de boot stappen en op het water lopen’ kan elke dag weer opnieuw, ook nu weer. De vorige keer zijn we ook niet verdronken en was Jezus er ook om ons verder te helpen, want Jezus is nooit meer dan een armlengte van je af. Ook nu nog geeft God ons geen stenen voor brood. Iedere keer als ik Hem zoek laat Hij zich zien, meestal in de stilte. Dus ik daag mezelf en anderen uit om toch steeds weer uit die vertrouwde, comfortabele boot te stappen om zo de kracht te ervaren van het lopen op het water.

 

4 gedachten over “Opnieuw leren lopen op het water”

  1. Prachtig!!! zo is het: uit de boot stappen betekent niet altijd dat je ook óp het water blijft lopen.
    Je zinkt ook weleens weg in de golven, maar daardoor leer je wel zwemmen met Jezus aan je zijde…en je leert wat er overblijft:

    ’En ik bid dat uw liefde blijft groeien door inzicht en fijnzinnigheid, zodat u kunt onderscheiden waar het op aankomt. Dan zult u op de dag van Christus zuiver en onberispelijk zijn, vol van de vruchten van de gerechtigheid, die u dankt aan Jezus Christus, tot lof en eer van God.’ – Filippenzen 1:9-11

    Voor mij ben je de nieuwe host,

  2. Bedankt voor jullie reacties! Is altijd leuk om te lezen. Ook goed om te horen dat het herkenbaar is en ik geen wartaal spreek of zoiets.
    Het schuingedrukte stukje tekst in het begin heb ik niet helemaal zelf bedacht. Dat komt uit de TakeOff lessen.

Geef een reactie