/ / 2 jaar geleden, 5 maanden onzekerheid

2 jaar geleden, 5 maanden onzekerheid

BAARMOEDERKANKER🎗
baarmoederkanker

2 jaar geleden

Vandaag is het 2 jaar geleden. De eerste afspraak, het eerste onderzoek in het ziekenhuis en er volgden er nog veel meer. De huisarts dacht dat mijn klachten met mijn leeftijd te maken hadden en dat het wel meeviel en wilde eerst een hormoonkuurtje proberen, maar ik mocht ook meteen naar de gynaecoloog. Dat deed ik en daar begon de onzekerheid die 5 maanden zou duren, wel of geen kanker, wel of geen uitzaaiingen.

Lang rijtje

Dit waren alle afspraken, onderzoeken en uitslagen. Het is best een lang rijtje geworden. Een idioot lang rijtje en ik kan nog steeds pissig worden, omdat die onzekerheid zo lang moest duren. Ik begrijp nu ook waarom het zo lang duurde voordat ik in mijn hoofd weer alles op een rijtje had. Hier zijn al mijn blogs nog terug te lezen en in het kort heb ik ze nog eens opgeschreven.

 • 23 januari: het lijkt mee te vallen. Een klein, waarschijnlijk onschuldig poliepje volgens de gynaecoloog en er zit iets tussen blaas en baarmoeder waarvoor ik eerst naar de uroloog moet.
 • 29 januari: blaasonderzoek, ziet er goed uit.
 • 9 februari: afspraak gynaecoloog, die vraagt zich af wat er zit tussen blaas en baarmoeder maar er toch maar vanuit gaat dat het goed is.
 • 13 februari: nog een echo bij de gynaecoloog, want ik wil weten wat er zit in mijn buik. Afspraak gemaakt voor een CT-scan.
 • 23 februari: CT-scan
 • 26 februari: Uitslag CT-scan. Onduidelijk wat er zit in mijn buik. Vocht in de longen, dit kan een uitzaaiing zijn.
 • 6 maart: MRI-scan
 • 18 maart: Uitslag MRI-scan. Toch niets kwaadaardigs te zien in mijn buik, maar endometriose en dat is te verhelpen met de prikpil. Afspraak gemaakt bij longarts voor vocht in de longen.
 • 3 april: poliep weggehaald bij gynaecoloog. Ziet er goed uit, wordt voor de zekerheid opgestuurd voor controle. Prikpil komt pas later volgens deze gynaecoloog.
 • 3 april: afspraak longarts en longfoto laten maken.
 • 16 april: CT-scan van de longen
 • 20 april: echogeleide punctie
 • 21 april: ik word gebeld door gynaecologie assistente, of ik meteen wil komen. De poliep is een voorstadium van baarmoederkanker, maar goed te behandelen. Over het vocht in de longen en dat andere ding in mijn buik maakt ze niet veel zorgen. Toevallig is er een gaatje volgende week woensdag en dan zal ik worden geopereerd.
 • 24 april: afspraak longarts. Onrustige cellen in longvocht. Operatie mag niet doorgaan, eerst een PET-scan.
 • 28 april: gynaecoloog belt. Na overleg met arts uit Daniel den Hoed gaat de operatie toch door.
 • 29 april: debulking operatie, duurt meer dan 6 uur in plaats van een paar uur. Gynaecoloog maakt zich toch wel ongerust.
 • 8 mei: uitslag operatie. Ik heb 2 soorten kanker, een voorstadium van baarmoederkanker en eierstokkanker. Er zitten tumorcellen in het buikvocht, daarom krijg ik 6 chemokuren.
 • 12 mei: PET-scan
 • 13 mei: uitslag PET-scan. In mijn linkerborst is iets te zien en er moet een mammografie worden gemaakt. Die wordt vergeleken met een vorige mammografie.
 • 18 mei: mammografie. Ziet er goed uit, niets veranderd na vorige keer (ik heb al jaren 2 fibroadenomen/goedaardige tumoren).
 • 19 mei: thoracoscopie door de longarts. Dit onderzoek mislukt na 2 pogingen, dus ook geen uitslag hiervan.
 • 26 mei: afspraak bij oncoloog. Ik heb toch alleen eierstokkanker, begonnen buiten de eierstokken. Onderzoek naar vocht in de longen stopt nu.
 • 29 mei: eerste van 6 chemokuren.
 • 16 juni: na moleculair onderzoek van de tumor blijkt dat ik toch geen eierstokkanker heb, maar uitgezaaide baarmoederkanker stadium 3c. In november lees ik bij toeval op een aanvraagformulier voor revalidatie dat het stadium 4a is.

Nu

Gelukkig gaat het nog steeds goed. Maar voor elke controle en bij alles wat ik voel, ervaar ik dezelfde spanning als 2 jaar geleden. Zoveel verschillende berichten achter elkaar maakte dat ik het vertrouwen in artsen en in mijn lichaam een beetje kwijt ben, ook na 2 jaar.

3 Comments

 1. jou verhaal kon mijn verhaal zijn,alleen was het endeldarmkanker,25 bestralingen,stuk endeldarm verwijderd + de baarmoeder,tijdelijk stoma, na 2 weken een kleine tia gehad,na 4 maand controle ,uitzaaiing in de long, halve long verwijderd,een jaar lang overleven,controle,vlekjes op beide longen,stoma opgeheven,nu 25 januari, 26 maanden na 1e uitslag,eindelijk 3 maand rust,

  maar ik blijf(probeer) positief te zijn

  sterkte,

Geef een reactie