50+ en de overgang

Vitamine D

Overgang

Doordat tijdens de operatie in april mijn baarmoeder, baarmoederhals en eierstokken zijn verwijderd kwam ik vervroegd in de overgang. Veel tijd om daarover na te denken had ik toen niet. Ik was moe van de spanning en onzekerheid na 3 maanden en toen de gynaecoloog me vertelde dat ik een voorstadium van kanker had was ik opgelucht dat het niet erger was dan dat. Zo opgelucht zelfs, dat ik meteen grapte dat we geen Durex meer nodig hadden.

Later bleek dat ‘voorstadium van baarmoederkanker’ toch een iets voorbarige en te positieve diagnose was, want het was uitgezaaide baarmoederkanker. Toen ik dat hoorde dacht ik alleen aan overleven.

Nog steeds is die overgang geen drama voor mij. Leuk is het niet, maar bij kanker ga je dingen relativeren, er zijn ergere dingen dan de overgang.

50+

Omdat ik nu door de overgang een grotere kans heb op botontkalking adviseerde de gynaecoloog om 400IE vitamine D in te nemen elke dag. Ik haalde dus een doosje bij de drogist. Ze hadden twee soorten, voor kinderen en voor 50 plus! Dat was wel een beetje confronterend. Ik voel me in een dag 10 jaar ouder geworden. De overgang is geen ramp, alleen past het nog niet echt bij mijn leeftijd.

Volgens de verpakking is 10 microgram of 400IE het advies voor 50 tot 69 jaar, vanaf 70 jaar wordt het 20 microgram. Ik droom even weg, wat zou het mooi zijn als ik die leeftijd van 70 echt zou halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: