Alles gebeurt met een reden – Kate Bowler

Alles gebeurt met een reden - Kate Bowler

Boek ‘Alles gebeurt met een reden’

Afgelopen vrijdag stond onderstaand artikel in het ND. Meteen kocht ik het boek ‘Alles gebeurt met een reden’ van Kate Bowler bij mijn favoriete christelijke boekwinkel en las bijna het hele boek dezelfde dag uit. Het is Kate’s eigen verhaal, over haar onderzoek naar het welvaartsevangelie én haar ongeneeslijke darmkanker.

Ze schrijft zo scherp en met humor dat ik soms bijna uit bed rolde van het lachen (ik lees graag in bed). Tegelijkertijd is het keihard! Ze is 35 jaar oud, getrouwd en heeft een zoontje en waarschijnlijk haalt ze het eind van het jaar niet, schrijft ze zelf.

Darmkanker

Pagina 19, 20 en 21 in het begin van het boek zijn meteen al zo’n goed inkijkje in haar leven:

Nadat ze eerst niet serieus wordt genomen door haar arts, wordt ze later op haar werk gebeld met de mededeling dat ze uitgezaaide darmkanker heeft.

Het is Jan, de secretaresse van de maag-, darm- en leverspecialist. Ze leest van alles op, maar mijn hoofd begint te tollen. Ik hoor haar wel, maar kan de woorden niet onderscheiden. Het enige wat ik opvang, is dat het niet mijn galblaas is. En dat het overal zit. ‘Wat zit overal?’ vraag ik. ‘Kanker.’ 

Ze moet meteen opgenomen worden en haar man bellen.

‘Ik laat u door iemand bij de receptie opvangen. Mevrouw?’ ‘Ja, natuurlijk,’ zeg ik bijna onhoorbaar. ‘Maar ik heb een zoon. U moet weten dat ik een zoontje heb.’

Is God redelijk?

Dan vervolgt ze in het boek:

‘Is God goed? Is God redelijk?’

Kan het God ook maar iets schelen? Een van mijn lievelingsverhalen die verkondigers van het welvaartsevangelie opdisten, is afkomstig van Gloria Copeland en haar echtgenoot Kenneth, een televangelisatie-duo van het eerste uur. Gloria ziet er zelfs op haar zeventiste nog uit als een gelikte makelaar en Kenneth is een echte Texaan, die er altijd uitziet alsof hij net komt binnenwandelen na een vrije dag op de ranch. Decennialang hebben ze de televisiewereld en de boekenplanken van christelijke boekhandels overspoeld met lessen over leven in overvloed. De twee verwachten niet dat God gewoon redelijk is, ze verwachten dat Hij zegeningen uitstort. Dus toen een tornado hun huis dreigde te verwoesten, kropen ze volgens Gloria ’s avonds naar de veranda om de storm te trotseren. Ze baden lang en luidkeels dat God hun huis zou beschermen en gelastten Hem voor het gemak dan ook maar om de huizen van de buren te beschermen. En, zo vertelden ze, de wind draaide en koos een ander pad. 

Ik krijg dat beeld maar niet uit mijn hoofd: twee van de rijkste christenen ter wereld die hun vuisten tegen de hemel ballen, zich verzetten tegen de God van de redelijkheid. Immers, welke vader zou zijn kind een steen geven als het hem om een brood vraagt?

De hemel op aarde

Kate is onderzoeker naar het welvaartsevangelie en heeft dus veel vrienden uit die hoek. Nog één stukje uit het boek…

Als ik door zou vragen, zouden ze het wellicht met me eens zijn dat de hemel, hoewel die geweldig is, nog beter zou zijn als we die op aarde zouden kunnen beleven. Technisch gezien natuurlijk fikse ketterij. ….De vermaarde Dominee Ike, de pionier van televangelisatie voor mensen met een donkere huidskleur, zei het met de volgende kwinkslag: ‘Wacht niet op de taart in de hemel. Neem er nu van, met ijs en een kers erop!’ Maar ik wil geen ijs. Ik wil een wereld waarin geen behoefte meer bestaat aan pediatrisch-oncologen, Unicef, defensiebudgetten of zelfmoordweringen op de bovenste verdieping van hoge gebouwen. De wereld zou druipen van genade. Uw koninkrijk kome, bid ik, en mijn hart huilt. En mijn tong struikelt over de rest. Uw wil geschiede.’

Welvaartsevangelie

Wat zal ik er nog meer over zeggen? Het boek is te leen en het artikel uit het ND is hieronder te lezen. Ik hoop dat het mensen aanzet tot nadenken.

2 reacties

  1. Aritha schreef:

    Bedankt! Ik zal het hier en daar delen als het mag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: