Beste Lineke,

bloghop 2017

Bloghop

Jij mocht het onderwerp voor de bloghop van maart/april bedenken en je stelde de vraag ‘Is er een schat in het lijden?’ Ik schrok en dacht nee hè, niet dat onderwerp, niet weer over het lijden, want daar heb ik al vaker over geschreven. Dat gaat de lezers van mijn blog vast vervelen. Moet ik weer gaan schrijven over ‘prosperity gospel’, over ‘God wil wel’. Of over de reformatorische variant, het lijdzaam ondergaan van ziekte en ellende als gevolg van onze zonden?

‘Is er een schat in het lijden?’

Als ik dan na een tijdje je blog nog eens goed lees zie ik dat je ons vraagt of er een schat is in het lijden, dus iets positiefs, iets moois. ‘Lijden’ vind ik trouwens wel zwaar klinken als het over mezelf gaat, want er zijn veel mensen die veel meer en zwaarder lijden dan ik. Maar over de schat wil toch wel iets over schrijven voor jou, want ook jij bent een deel van de schat in mijn ‘lijden’.

Vreugde in relatie

Mijn schat in het lijden is namelijk relationeel. Ik heb geleerd niet weg te lopen voor het lijden, maar er doorheen te gaan. Daarvoor heb je mensen nodig, die naar je willen luisteren. Om weer verder te kunnen in het leven is het nodig dat we eerst rouwen om wat ons is overkomen. Of om wat we niet hebben meegekregen maar wel nodig hadden als kind. Ik zag het emotioneel gemis van mijn jeugd onder ogen en deelde dat met anderen. Later kwam het gemis van gezondheid en de angst toen ik kanker kreeg. Ook dat leerde ik delen met anderen. In mijn verdriet leerde ik me heel langzaam te verbinden aan andere mensen. Toen kwam er ook plaats voor vreugde, vreugde in relaties. Dat heeft iedereen nodig, want we zijn geschapen voor relatie. Het gevoel dat ik er mag zijn zonder mezelf te moeten bewijzen maakt me blij. In dit boek las ik iets moois over vreugde: “Vreugde betekent dat iemand blij is om bij me te zijn” en “Vreugde is de sprankeling in de ogen van de ander wanneer hij mij ziet”. 

Bedankt!

Jij bent ook een van de mensen waar ik soms een stukje van mijn leven mee kan delen. Soms via een prive-berichtje op Facebook. Leuke, vreugdevolle dingen en minder leuke dingen, want die wisselen elkaar af. Overal is een tijd voor zegt ook Prediker 3:4 een tijd om te huilen en een tijd om te lachen, een tijd om ​rouw​ te bedrijven en een tijd om te huppelen”. Ik denk dat we als christen veel voor elkaar kunnen betekenen. Huilen met elkaar, maar ook vreugde delen zoals Paulus zegt in Romeinen 12:15  “Verblijd u met hen die blij zijn, en huil met hen die huilen”. Deze blog is speciaal voor jou en al mijn familie, vrienden, kennissen en lieve mensen om me heen. Het antwoord op jou bloghop-vraag is dus, ja er is een schat in het lijden!

2 reacties

  1. Hart tot hart. schreef:

    Lieve Heleen, Dankjewel en wat een mooie blog heb je geschreven. Zeker is het voor mij ook heel waardevol te mogen delen in het lijden.

  2. Anne Stekhoven schreef:

    Wat een mooie brief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: