Controle gynaecoloog – 8 mei 2018

controles

Controle gynaecoloog

Vanmorgen ben ik weer voor controle naar de gynaecoloog geweest. Deze keer had ik niet heel veel last van stress. Toen ik maandag bloed ging prikken voor de tumorwaarde (CA125) werd het wel weer spannend. Zoals altijd maakte de gynaecoloog een echo. Ze kijkt dan goed naar de plaatsen waar uitzaaiingen zaten. Gelukkig zag alles er goed uit. Het is vandaag precies 3 jaar geleden dat ik de uitslag kreeg van mijn operatie. Toen dachten de artsen nog dat het een voorstadium van baarmoederkanker was en eierstokkanker stadium 2c. Later, na meer pathologisch onderzoek bleek het baarmoederkanker stadium 4a te zijn, met uitzaaiingen naar de blaas. Wat is er veel veranderd in 3 jaar en ik ben blij dat het goed gaat!

Tumorwaarde gestegen

De tumorwaarde was dit keer hoger dan anders. Al 2 jaar schommelt het tussen de 2 en 4 en nu was het 14. Ik vind dat eng, maar de gynaecoloog maakte zich er geen zorgen om, omdat het nog onder de 20 is.

2 jaar lang heb ik het niet meer durven vragen. Maar tegen beter weten in vroeg ik het nu toch weer “is het echt niet meer te genezen als de kanker terugkomt?”. Ik weet het wel, de oncoloog zei het 2 jaar terug al dat als ik hem ooit terug zou zien, het niet meer is te genezen. Maar een mens blijft altijd hopen, dus vandaar toch nog een keer de vraag en ze beaamde het meteen. Toch is het wel weer confronterend als je het een arts hoort zeggen.

Ze legde ook uit dat het dus geen nut heeft om me er druk te maken om die tumorwaarde. Als de waarde wel stijgt en de kanker is terug, wordt er toch alleen behandeld op geleide van klachten. Zolang ik me goed voel doen ze niets.

Vandaag

Het heeft geen nut om me veel zorgen te maken of de kanker wel of niet terugkomt. Het verandert er niet door. Het liefst wil ik het bij God laten, Hij zorgt voor me. Ik heb veel bewondering voor Kinga. Zij leeft met uitgezaaide borstkanker en maakte pas nog een cd met haar eigen liedjes. Hoe zieker je wordt hoe kleiner je wereld, dat herinner ik me nog van mijn moeder, die overleed aan borstkanker. Wat mooi dat Kinga nog zo kan genieten van vandaag. Eigenlijk moeten we dat allemaal doen, ziek of niet ziek. Niet teveel zorgen maken, maar dankbaar zijn voor vandaag en genieten van wat God ons geeft. Ik ga het weer proberen…

8 reacties

 1. Lineke schreef:

  Lieve lieve Heleen..

 2. Toch is het makkelijker gezegd dan gedaan hoor…. Maak je geen zorgen. Ook al weet je dat de Vader voor je zorgt. Ook al heb je nu duidelijk gehoord dat het geen verschil maakt….

  Kan het gevoel soms zo anders spreken.

  Ja Kinga raakt mij al jaren. Gods kracht word zichtbaar in zwakheden. Want Kinga doet het op haar manier. Bedenk wat jij op deze of voor mensen betekent! Dit is jouw manier….

  • Heleen schreef:

   Het is inderdaad helemaal niet makkelijk en het lukt me op het moment ook nog niet hoor. Vandaar ook die laatste zin ‘ik ga het weer proberen…’

 3. Cobie schreef:

  Fijn Heleen dat alles weer goed is … Was bij mij ook zo dat de waarde stijgt en dan weer zakt .. t ga op en neer … blijft positief Heleen … dankbaar ..liefs ?

 4. Anne Stekhoven schreef:

  Ik snap dat je toch even schrikt van zo’n stijging in de waarden. Ik hoop dat dit niets te betekenen heeft voor de langere termijn. Mooi dat je kiest voor bij de dag leven en op God vertrouwen. Je leven is veilig bij Hem. Zijn zegen voor jou!

 1. 28 mei 2018

  […] Het gesprek bij de gynaecoloog bijna twee weken geleden voelde niet goed en een week later heb ik telefonisch contact gehad en om meer duidelijkheid gevraagd. Dit keer gaf de arts toe dat de tumorwaarde op en neer kan gaan, maar dat het vaak wel ergens op wijst als het stijgt. Ik vroeg haar of zij er sowieso van uit gaat dat de kanker terugkomt. Waarop ze zei dat die kans inderdaad groter is dan dat het wegblijft. De opmerking “maar het gaat al 3 jaar goed, die 3 jaar heb je vast” stelde me ook niet heel erg gerust… […]

 2. 27 december 2019

  […] controle naar het ziekenhuis en het was alle drie de keren oké. Dat de tumorwaarde was gezakt na de vorige keer in 2018 was echt een wonder! Het had zomaar anders kunnen zijn, maar het gaat […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: