Eindejaarsblog 2016

82 blogberichten

82 schreef ik er dit jaar! Ik heb een overzicht gemaakt met linkjes naar de meest typerende blogberichten en zie hier, mijn eindejaarsblog!

Januari

Yes, ik ben er nog!

Maar toen begon de verwerking van alles eigenlijk pas echt. Ik schreef in januari een blog over mijn vader en een andere over het feit dat ‘het niet over is’. Nee, het was niet over, de verwerking begon pas ná alle behandelingen. Ook verwerk ik het overlijden van mijn vader anders dan mijn zus en dat voelde soms eenzaam.

Februari

In januari en februari was ik druk met de oncologische revalidatie bij Rijndam en ik ben nog steeds blij dat ik daaraan heb meegedaan. De fysiotherapeuten, de ergotherapeut en de psycholoog en de gesprekken met lotgenoten hebben me een eind op weg geholpen. Daar kon je grapjes maken over kaal zijn en kanker zonder dat iemand schrok of het niet begreep.

 Maart

Eind maart was de revalidatie afgelopen. Langzamerhand kon ik steeds meer en ik wilde iets leuks doen. Ik begon met ‘Bible Journaling’ en ik vind het nog steeds erg leuk. Mijn Bijbelkennis wordt ook meteen weer een beetje opgekrikt, doordat ik al kleurend en washi tape plakkend door de Bijbel ga. Dit jaar werd ‘Bible Journaling’ veel bekender in Nederland en Jongbloed gaf zelfs een speciale Schrijfbijbel hiervoor uit.

April

In april ging ik met een paar vriendinnen naar de vrouwenconferentie georganiseerd door Vaderhart.nl en ik hoorde daar weer veel over God als Vader. In 2011 bij de Take Off hoorde ik voor het eerst over Gods Vaderhart en ik wil er graag meer over horen en van ervaren.

Mei

In mei gingen we zoals elk jaar naar de Pinksterconferentie van Opwekking. Het weer tijdens Opwekking is nog nooit zo ‘slecht’ geweest als dit jaar, maar wij hadden de mazzel al op donderdag (een dag eerder dan de meeste mensen) te kunnen aankomen met prachtig weer. Ook vrijdag zaten we heerlijk in de zon. Wij hadden dus wat warmte-reserve voor de rest van het weekend.

Juni

In juni zat ik al op de helft van mijn oude aantal werkuren in de apotheek. Het kostte me ongelofelijk veel energie, maar ik durfde niet te zeggen dat het eigenlijk te veel was. Soms kon ik nog net bij de auto komen als ik naar huis ging, met een tussenstop op de afgezaagde boomstammetjes, langs de kant aan het pad naar de parkeergarage. Achteraf denk ik dat het iets te snel is gegaan. Maar ik wist niet waar ik goed aan deed en ik ging gewoon door. Eigenlijk had ik mijn handen al vol aan de meest noodzakelijke dingen in huis. Mijn hulp kwam eens in de zoveel weken en de rest deed ik een beetje zelf.

Juli

In juli gingen we weer zoals vanouds kamperen in Frankrijk en het was heerlijk. Kamperen in Frankrijk was iets van vóór de kanker, dus ik kon alle ellende daar een beetje vergeten. Het weer was goed, de camping en de mensen leuk. Het kamperen herinnerde me aan vroeger, aan mijn ouders. Leuke herinneringen vooral.

 

Augustus

Na onze vakantie in Frankrijk werkte ik weer mijn oude aantal uren en ik hield een dienst net vol. Gelukkig was het nog niet zo druk in de apotheek vanwege de vakantie. In augustus begon ik ook met fitness, omdat ik nog steeds heel erg moe was. De eerste keren op de loopband zweette ik zo erg dat het water over mijn gezicht liep. Ik zag mensen om me heen zich afvragen of het wel goed ging. Maar gelukkig bleef dat niet zo en ging het steeds beter en val ik tegenwoordig niet meer zo op in de sportschool.

September

In september had ik nog steeds moeite met het verdelen van mijn energie, maar ik kreeg ook steeds meer oog voor andere dingen. Ik schreef een blog ‘Opnieuw leren lopen op het water’, iets over wandelen met God en uitstappen in geloof. Ook had ik zin in iets heel anders en ik begon met het 4e jaar van de cursus ‘contextueel pastoraat’. In een nieuwe groep, want ik was er natuurlijk een jaar uit geweest. Dat was wel even wennen, maar de lessen zijn wel weer boeiend iedere maand. De 1e les ging over ieders levensverhaal en de invloed daarvan. Iets wat ik de komende maanden onverwacht goed kon gebruiken.

Oktober

Oktober was de maand waarin mijn stiefmoeder ons liet weten een ander huis te hebben gekocht in haar oude woonplaats en daarvoor rekende op 60% van mijn pa’s erfdeel. Dat was niet helemaal wat mijn pa had bedacht en ook de notaris legde het testament gelukkig anders uit. Het werd een koehandel om geld, een deal van bijna een ton en de vriendschap bleek toch niet echt en was over. Behoorlijk energie-slopend en teleurstellend allemaal.

November

In november heb ik verschillende onderzoeken gehad in het ziekenhuis, omdat ik al een tijdje last had van mijn rug. Ik ben weken lang heel bang geweest voor uitzaaiingen. Die angst is ook reeël, maar dat is moeilijk uit te leggen aan anderen. Voor sommige mensen is het te confronterend en ik voelde me behoorlijk alleen.

In november kwam ook mijn interview op Cip.nl waarvoor ik was gevraagd.

Eind november kon ik na anderhalf jaar de flat van mijn ouders weer eens goed bekijken. Spullen van vroeger kwamen tevoorschijn en het was leuk om een oud krukje in mijn eigen huiskamer te zetten. Allerlei herinneringen kwamen boven. De flat gaat nu echt verkocht worden en het opruimen van alles is een stukje rouwverwerking waar ik nog niet aan toe was gekomen.

December

Nu is het jaar alweer bijna voorbij. December is een drukke maand met als vanouds 2x werken tijdens de kerstdagen. Alles bij elkaar was het veel in 2016 en ik ben moe. Al weken doe ik wat ik echt moet doen, maar niet veel meer. Maar het mag even wat minder gaan, ook dat is het leven soms. Wat 2017 brengt weet ik niet en soms ben ik bang, maar God is erbij!

 

6 reacties

 1. Monique van Zuidam schreef:

  Wat ben je toch creatief!!!

 2. Cobie schreef:

  Hoop nu op ern goed jaar Heleen. Wij wensen jou en je gezin alle goeds toe voor het nieuwe jaar. Houden contact pok in 2017. Zeker weten. Liefs Cobie ???

 3. Anne Stekhoven schreef:

  Wat een creatieve verwerking van jouw jaar. Leuk om door te lezen, al was het soms best pittig. Ik hoop voor jou op een goed 2017 met wat meer energie en veel genieten van alle goede gaven Gods.

 4. Haal Adem! schreef:

  Gewoon even een digitale knuffel. En compliment voor deze creatieve manier van het hele jaar samenvatten. Dat heb ik nog nooit ergens gezien.

 5. Heleen schreef:

  Ik ben geen kunstenaar, maar kleuren, plakken en een beetje crea vind ik wel leuk. De juiste plaatjes bedenken bij de tekst was ook leuk dit keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: