/ / Energiecoaching

Energiecoaching

BAARMOEDERKANKERšŸŽ—
Rijndam oncologische revalidatie

Geen structuur

Jaren geleden zei de kraamhulp al dat het handiger is om de was en strijk wat te verdelen over de week. Ze was vast geschrokken van de stapel die er lag toen ze kwam. Ik begreep haar bedoeling. Maar het idee om iedere dag met de was of strijk bezig te zijn sprak me niet aan.

Nog steeds ben ik totaal niet gestructureerd in het huishouden en doe ik alles op de gekste tijden, als ik er zin in heb of wanneer het mij uitkomt. De termen rust, reinheid en regelmaat zijn absoluut niet aan mij besteed. Toen ik ziek werd deden anderen mijn huishouden en dat was fijn. Nu probeer ik weer wat zelf te doen en gaat het weer op mijn manier.

Planning

De energiecoach/ergotherapeut liet me een hele week vooruit plannen. Ik schrok bij de woorden ‘schema’ en ‘plannen’. Ook kreeg ik het helemaal benauwd bij het idee dat ik me er ook nog aan moest houden. Ik ben begonnen met het schema te maken, maar ikĀ vergat de helft. Afgezien van het feit dat ik nu vaak de energie ergens niet voor heb en niet vooruit weet wat ik kan past het ook gewoon niet bij mij.

Een week later vroeg de ergotherapeut hoe het was gegaan, waarop ik zei dat het me niet echt lukte om me aan een schema te houden.Ā Ze vroeg of ik dat erg vond en het een probleem vond, waarop ik voorzichtig zei “nou nee, eigenlijk niet” en ik dacht: zo deed ik het altijd al. Toen zei ze “dan is het ook geen probleem”. Gelukkig, ik sloeg een zucht van verlichting. Geen brave adviezen dat ik toch eigenlijk wel een schema moet maken, omdat dat verstandiger is enzovoorts.

Als ik er geen probleem mee heb dat de was blijft liggen als ik op visite ga of even naar de stad, is het ook geen probleem zei ze. Mijn niet-gestructureerde en chaotische manier van het huishouden doen is nu zelfs een voordeel. Daardoor kom ik niet in de problemen. Dat komt omdat ik niet in de stress raak van rommel, was of strijk.

Inmiddels probeer ik wel iets meer structuur aan te brengen. Omdat ik overal langer over doe en veel dingen me dus meer tijd en energie kosten is dat wel handig. De was op hangen ’s avonds om 12uur is niet heel handig, dus ik probeer het uiterlijk om ’s avonds 10uur te doen. Maar niets moet, het mag en dat voelt weer als vanouds.

Geef een reactie