ETS tentamen

ETS-Bijbelcursus

Perfectionist

Niets is verplicht bij de ETS. Naast de maandelijkse lesdag (of 2 avonden) kun je er voor kiezen 3 extra studiedagen te volgen en je mag zelf weten of je tentamen doet of niet. Ik ben een perfectionist en als ik iets doe, wil ik het helemaal doen. Maar doordat ik een stuk minder energie heb dan voor ik ziek werd is dit niet reëel.

Voor cursisten die het ETS-diploma assistent-gemeentewerker willen behalen zijn de studiedagen wel verplicht en ze zijn ook bedoeld voor andere cursisten die naast de bijbelcursus (nog meer) praktisch toegerust willen worden. Hoe boeiend de studiedagen zullen zijn, deze heb ik toch maar geskipt. Ik heb ook niet de illusie dat ik in mijn gemeente ooit gevraagd zal worden voor assistent-gemeentewerker. Waarschijnlijk voldoe ik niet helemaal aan het verwachtingspatroon van het ideale gemeentelid, laat staan assistent-gemeentewerker.

Tentamen

Op z’n minst wilde ik wel de 2 tentamens doen. Het eerste tentamen was in januari, over 40% van de lesstof. Het tweede tentamen was vanmorgen over de resterende 60% en dit keer zaten er ook open vragen bij. De eerste keer wist ik niet wat ik kon verwachten, heb ik me suf geleerd en haalde ik een 6,8.

De laatste weken, maanden eigenlijk, ben ik heel moe en kan ik me slecht concentreren. Als ik leerde dwaalden mijn gedachten al snel af, zat ik toch weer mijn Facebookpagina te lezen of lag ik weer op de bank uit te rusten. De twijfel sloeg toe, gaat dit wel lukken? Maar ik wilde niet opgeven. Ik kan het niet uitstaan dat ik iets niet meer kan, vanwege mijn ziekte. Daar baal ik gewoon van. Dus ik probeerde het toch vanmorgen en het viel alles mee. De uitslag volgt nog, maar ik heb goede hoop dat het wel een voldoende is. Ik probeerde niet al te vrolijk te kijken, maar mijn ‘tentamen-begeleider’ heeft vast de grijns op mijn gezicht gezien. Ik zal ’t hem nog eens vragen ;).

Bijbelboeken

De Bijbelboeken voor dit tentamen zijn:

 • Daniel

Het boek Daniel bevat de verhalen van Daniel en zijn drie vrienden en profetieën. Daniel betekent ‘God is rechter’. De boodschap van Daniel is dat God alle macht heeft over de toekomst, koningen en wereldrijken.

 • Ezra/Nehemia

Nehemia zette zich in voor de herbouw van de tempel en Ezra  voor het geestelijk herstel van het volk van God.

 • Esther

Over het boek Esther heb ik eerder geschreven. ‘God is verborgen aanwezig’ is de boodschap van het Bijbelboek Esther. Het gaat ook over onze verantwoordelijkheid als mens. Soms kies je niet ergens voor, maar komt het op je pad. Esther koos er niet voor om de held te spelen, maar Mordechai zei tegen haar dat, als zij haar mond niet open deed tegen de koning, haar volk zou omkomen.

 • Haggaï/Zacharia

Haggaï en Zacharia profeteerden tegelijk, namelijk in 520-518 voor Christus, over de herbouw van de tempel. De bouw van de tempel lag al 15 jaar stil en ze motiveerden het volk om verder te bouwen. De tweede profetie van Haggaï belooft dat de heerlijkheid van de nieuwe tempel groter zal zijn dan die van de tempel van Salomo en 3 maanden nadat ze weer gingen bouwen beloofde God weer zegen op de landbouw en voldoende oogst.

 • Maleachi

De les over Maleachi heb ik gemist. Ondanks dat ik de lesstof kan lezen, merk ik dat het minder blijft ‘hangen’ dan wanneer iemand er over verteld. Op ETS online staat een filmpje met uitleg. Op YouTube staan nog veel meer van dit soort filmpjes, over andere Bijbelboeken.

 • Kolossenzen

In de brief van Paulus aan de Kolossenzen staat Christus centraal. Paulus schrijft over de persoon en het werk van Christus om het geloof van de Kolossenzen te bouwen. Paulus waarschuwt voor dwaalleer van zelfbedachte dingen, zoals bijvoorbeeld mystieke ervaringen.

 • 1 en 2 Thessalonicenzen

Paulus moest vluchten uit Thessalonica en schreef later de brieven naar de gemeente. Hij schrijft over de wederkomst van Jezus en spoorde de gemeente aan tot een heilig leven.

 • Openbaring

Openbaring is een moeilijk boek. Er zijn onder gelovigen verschillende meningen over dit boek, bijvoorbeeld over het millennium in hoofdstuk 20. Gelukkig zijn we het op hoofdlijnen wel eens: Jezus komt terug, satan is definitief verslagen, het laatste oordeel en er komt een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. We kregen drie lessen over Openbaring en ik vond het heel boeiend om er weer eens over te horen en te leren.

Volgend seizoen

In september begint de ETS met de Bijbelboeken Genesis en Mattheus. Een ideaal moment om te beginnen. Bij deze dus nog een keer het reclame-filmpje en kijk voor meer informatie op de website van het Evangelisch College. Ik vond het erg fijn om de lessen te volgen en een zegen dat ik het kon doen. Ik hoop dat ik in september weer verder kan gaan. Er is altijd plaats voor nieuwe cursisten, dus wie weet zie ik u of jou?

2 reacties

 1. Hart tot hart. schreef:

  fijn dat het goed ging en af en toe grinnikte ik..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: