FAQ

baarmoederkanker

 

Baarmoederkanker

update 27 december 2019

 • Welke soort kanker heb je (gehad)? 
  Uitgezaaide baarmoederkanker stadium 4a. De kanker begon in mijn baarmoeder en was uitgezaaid naar mijn blaas en buikholte.
 • Is de kanker nu ‘weg’? 
  Sinds de behandelingen in 2015 ben ik ‘kankervrij’. In dit stadium spreken artsen niet van genezing.
 • Hoe vaak ga je voor controle naar het ziekenhuis? 
  Dit jaar ben ik één keer naar de gynaecoloog geweest en twee keer naar de radiotherapeut/oncoloog.
 • Welke onderzoeken doen de artsen?
  De gynaecoloog doet een inwendig onderzoek, maakt een echo en meet de tumorwaarde (CA125). De radiotherapeut/oncoloog vraagt hoe het gaat, luistert goed naar mijn verhaal en doet een inwendig onderzoek.
 • Hoe gaat het nu met je gezondheid?
  Mei vorig jaar was de tumorwaarde in mijn bloed drieënhalf keer zo hoog als de jaren daarvoor. Dit kon betekenen dat de kanker weer actief is volgens de gynaecoloog, maar in theorie kon deze waarde ook nog zakken. Godzijdank was, bij de controle in mei dit jaar, deze waarde weer gezakt.
 • Worden er verdere onderzoeken gedaan als die waarde stijgt?
  Nee, pas als ik meer klachten zou krijgen.
 • Waarom niet? 
  Omdat dit geen nut heeft. Als de kanker terug zou zijn, is het volgens de artsen niet meer te genezen. Er wordt dan alleen behandeld als het echt nodig is, eerder niet.
 • Hoe voel je je? 
  Gelukkig ging het dit jaar steeds beter. Vorig jaar kreeg ik een burn-out. Achteraf niet gek, want ik ging na alle behandelingen ‘gewoon’ door, als vóór de kanker en dat kan niet. Dit jaar heb ik geleerd rekening te houden met mezelf en niet steeds over mijn grenzen te gaan.

baarmoederkanker

Meer informatie

In 2015 ben ik behandeld voor uitgezaaide baarmoederkanker met een operatie, 6 chemokuren en 23 bestralingen. Het begon met een kleine poliep die onschuldig leek. Na veel onderzoeken bleek het toch kanker te zijn, uitgezaaid in mijn buikholte en naar mijn blaas. De tumor had zich op een rare manier verspreid en kan dus ook zomaar weer ergens tevoorschijn komen.

Op de site van kanker.nl kun je nog meer informatie vinden over baarmoederkanker, behandelingen, overlevingspercentages enzovoorts.