/ / Laatste blog over mijn haar

Laatste blog over mijn haar

BAARMOEDERKANKER🎗
kanker kaal

Kaal

Sorry, weer een ‘haar’-blog. Ik heb er eerder al 6 blogs over geschreven. Op de een of andere manier vind ik het een leuk onderwerp om over te schrijven. Het is natuurlijk ook het meest zichtbare bij kanker. Sommige mensen gaan kanker helemaal erg vinden als iemand geen haar op zijn hoofd meer heeft. Dat heb ik nog nooit begrepen, want het laat zien dat er in ieder geval nog iets aan gedaan wordt.

Uitdrukkingen over haren of hoofd

Gelukkig kan ik er soms de lol van inzien en de rest van het gezin ook. Als je kaal bent ontdek je de uitdrukkingen over haren of hoofd. Vaak realiseer ik het me pas als ik ze heb genoemd.
  • Bijvoorbeeld toen ik me druk maakte om iets en tegen mijn man zei “daar gaat mijn haar gewoon van overeind staan”. De eerste sprietjes stonden ook recht overeind, dus het klopte nog ook.
  • In een blog van september schreef ik dat “er geen haar van mijn hoofd valt zonder de wil van mijn Hemelse Vader”. Die tekst is zo bekend voor mij dat ik daar niet verder bij nadenk. Het ging me meer om de betekenis, maar natuurlijk is het ook echt wel letterlijk zo dat God al mijn haren heeft geteld. Hij was erbij toen ze eruit vielen en en laat ze weer groeien nu. Ik vind het bijzonder om te zien dat mijn haren ook echt op dezelfde plek terugkomen. Op mijn hoofd heb ik mijn hele leven al een pigmentloos plukje haren. Daar komen nu dezelfde witte haren terug. Ook de haren die best weg hadden mogen blijven (op mijn kin) komen op dezelfde plek weer terug en mijn kruintjes zijn ook nog precies hetzelfde. Het voelt soms als een knipoog van God, alsof Hij mij wil laten weten dat Hij echt iedere haar en dus ook mij kent.
  • Laatst las ik een reactie op een bericht dat iemand kaal werd door chemo’s. De waarschijnlijk goed bedoelde en onbedoeld grappige reactie van iemand was “kop op”. 

Verschillende bijwerkingen

Wat niet iedereen weet is dat iedere chemokuur weer andere bijwerkingen geeft en ook de invloed op je haar bij iedere kuur is anders. Bij de ene kuur valt je haar sneller uit dan de andere. Bij sommige kuren wordt je niet helemaal kaal of kan hoofdhuidkoeling voorkomen dat alles uitvalt. De chemokuren die ik heb gehad waren wel toppers wat kaalheid betreft. Precies 2 weken na de eerste kuur viel mijn hoofdhaar uit. Een paar kuren verder verdwenen ook mijn wimpers en wenkbrauwen en later ook de haren op mijn armen en benen. De rest mag je zelf verder bedenken, en ja daar viel het haar ook uit.

Tot mijn verbazing ontdekte ik dat er ook mensen zijn die sowieso niet weten dat er verschillende soorten chemo’s bestaan en zelfs het verschil tussen bestralingen en chemo’s niet kennen. Dat was voor mij weer een oefening in geduld en beseffen dat niet iedereen van dichtbij ervaring heeft hiermee.

Ik heb net bij Trekpleister mijn eerste mascara gekocht na een half jaar. Mijn wimpers komen namelijk weer terug en ik heb weer wenkbrauwen. Dat die weg waren vond ik wel erg, dus dit was een leuke aankoop!

Geef een reactie