Kerstkaart 2015

Den Bosch

Soms evalueren mensen het aantal vrienden aan het aantal kerstkaarten dat ze ontvangen. Dat is wel sneu nu steeds minder mensen kerstkaarten versturen. Dit jaar krijgen jullie ook van ons geen echte kerstkaart, want ik had te weinig energie en inspiratie, maar we willen nog wel vrienden blijven. Daarom dit jaar een ‘kerstkaartblog’.

Wat is mijn beleving bij kerst? Het wordt een rare kerst dit jaar. Een beetje een kale kerst, zonder ouders, al heb ik gelukkig mijn schoonmoeder nog. Die krijgt dus zeker een bezoek dit jaar van ons. Een kerst met kanker, of zonder kanker? Ik weet het eigenlijk niet, de onzekerheid hierover zit nog in mijn hoofd. Gelukkig een kerst ná de chemo’s en bestralingen. Ik geniet nu vast nog meer van het kerstdiner, eh kerstgourmet eigenlijk, maar dat is ook lekker.

Kerst is anders dan vroeger, ook onder christenen. Ik hoor mensen nadenken of ze nog wel kerst mogen vieren, omdat Jezus niet op 25 december is geboren, maar in september. Zelf vind ik het wel iets om te vieren en de wereld te laten weten dat Jezus het licht van de wereld is. We doen dit nu eenmaal al heel lang op 25 en 26 december en ik heb niet zo’n zin om erover na te denken of dat in september beter zou zijn.

Wij zijn zondagmiddag naar de Sint-Jan in Den Bosch geweest om de kerststal te bekijken en ons (kerkelijk) blikveld wat te verruimen. Helaas lag het kindje Jezus nog niet in de kribbe. Dat was wel een beetje teleurstellend.

Heel vroeger was kerst voor mij, veel kerkdiensten. Zeker als kerst aansluitend voor of na een zondag viel, dan hadden we in 3 dagen tijd 6 kerkdiensten, waarvan 1 zondagschoolkerstviering. Dat was dan de leukste, want dan kreeg ik een boek en een zak met fruit, waarin de sinaasappel niet mocht ontbreken. Ik heb er geen trauma van overgehouden hoor, maar het was wel wat veel van het goede. Ik herinner me een zondagschoolkerstfeest wat nog langer duurde dan een gewone kerkdienst. Vooral mijn ouders waren hier niet blij mee weet ik nog. Het was namelijk de 6e dienst op een rij, want kerst viel op maandag en dinsdag.
Nu begint kerst voor ons op kerstavond. Kerstavond, daar had ik als kind nog nooit van gehoord. Kerst begon gewoon op 1e kerstdag in de kerk en het was net een zondag, alleen kwamen er wat meer mensen met de auto. Maar de laatste jaren begint kerst voor ons dus op kerstavond. Eerst beginnen we met een maaltijd en dan een korte dienst. Na een paar jaar begin ik er aan te wennen en het is eigenlijk best mooi. Het is gezellig, het contact met anderen is fijn. We zingen de oude bekende liederen en nieuwere door elkaar en ik geniet ervan.
Eigenlijk begon vroeger voor mij kerst al in de adventstijd, nog eerder dan kerstavond dus, en dat mis ik nu een beetje. Het begon dan met ‘de lofzang van Maria’ of ‘de lofzang van Simeon’. Die mochten dan in de dienst worden gezongen in plaats van een Psalm. In een paar weken tijd werd het hele kerstevangelie gepreekt en met kerst was Lukas 2 aan de beurt.

Kerst was, in de tijd dat de kinderen meezongen met de ‘Ridderkerkse Kinderkoren’, veel zingen in verschillende kerken. Ook op kerstavond en 2 weken voor kerst in de Breepleinkerk in Rotterdam. Dat zijn misschien wel de mooiste kerstherinneringen voor mij. Als je goed kijkt zie je iemand van ons meezingen op dit filmpje.

Ik zou het bijna vergeten, maar natuurlijk willen we bij deze al onze vrienden, kennissen, familie, collega’s en iedereen die dit leest en mijn blogs volgt fijne kerstdagen wensen en een goed en gezegend 2016!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: