Koffie en een broodkorst

koffie

Brood van de bakker

Tussen de middag heb ik de hond uitgelaten en brood gehaald bij de bakker. Mijn ontbijt was eigenlijk een lunch vandaag dus ik had niet heel veel honger. Maar vóór ik het brood in de vriezer deed, pakte ik twee ‘achterkantjes’. Die at ik als lunch, koffie met twee broodkorsten.

Hoe smerig smaakte alles tijdens de chemokuren

Weet je wel hoe lekker een broodkorst is?! Ik hou van brood en zeker als het net van de bakker komt. Ik herinnerde me weer hoe vies alles smaakte tijdens de chemo’s. Alles was vies, zelfs brood van de bakker. Weet je hoe waardeloos het was. Als iets heel erg rook, ik een hap nam en het dan niet te eten was?

Koffie dronk ik nooit tot 5 jaar terug, maar van ellende probeerde ik dat een keer tijdens de chemokuren. Wie weet smaakte het, dacht ik. Het viel niet tegen weet ik nog. De laatste jaren ben ik steeds vaker koffie gaan drinken en het smaakt heerlijk, bijna net zo lekker als een broodkorst.

Waarom niet wat dankbaarder?

Waarom ben ik niet wat dankbaarder voor eten en drinken? Het lijkt zo normaal weer dat alles smaakt en ik zeur als mijn man het ‘verkeerde’ brood meeneemt. Er waren na elke chemokuur een paar dagen dat ik niet eens in staat was om mijn brood te smeren, laat staan te koken.

Ik ben me ervan bewust dat er chronisch zieken zijn die dagelijks moeite hebben met eten koken of bij wie het eten ook niet smaakt. Hoe rot is dat!

Het is überhaupt een wonder dat we eten hebben! Wie denkt daar regelmatig aan? Ik niet elke dat moet ik toegeven. Maar vandaag ben ik blij met mijn koffie en broodkorst. Straks ga ik werken en wat neem ik mee als avondeten? Goed geraden, brood. Nog even verzinnen wat ik erop doe.

3 reacties

 1. Aritha schreef:

  Wat rot moet dat zijn geweest.

  Ik kan niet goed bijten. Zwak kaakbot.
  Dat is ook rot. Maar weet je hoe lekker havermout is. Of stukjes brood in de soep.

  Hoe deed je dat in die periode? At je wel gewoon je brood, of was je ook erg misselijk.

 2. Astrid schreef:

  Wat fijn dat je hier zo dankbaar voor kunt zijn! Heel goed ook om anderen hiervan bewust te maken, want het is niet vanzelfsprekend dat we eten hebben, kunnen bereiden of dat het smaakt.

 3. Anne Stekhoven schreef:

  Ik eet nu al een tijdje geen gluten meer ivm prikkelbare darm. Mis de smaak van gewoon brood soms zeer. Maar geen buikpijn is zo fijn! En ik ben dankbaar voor wat ik allemaal nog wel mag eten, met smaak inderdaad. Fijn dat jij ook zo kan genieten nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: