/ / Kunst- of nepnagels (2)

Kunst- of nepnagels (2)

RELATIONEEL 💑
kunstnagels

Nepnagels

Ze zijn er weer af, de kunstnagels die ik liet zetten. Ik vond het veel meer ‘nep’ dan ‘kunst’. Het was een aanslag op mijn portemonnee en op mijn eigen nagels zoals je ziet op de foto. De lijm of acryl sloopte mijn nagels en ik heb ze heel kortgeknipt nu.

Foto van links of rechts?

Die foto vind ik nog wel een beetje gênant. Het is mijn rechterhand. Het kon nog erger, want links heb ik alweer gebeten op één nagel. Ik vroeg me dus af of het eerlijk is om een ‘rechterhandfoto’ te plaatsen in plaats van een ‘linkerhandfoto’. Want ik ben toch altijd eerlijk? Maar moét het altijd zó eerlijk is de vraag?

Twee reacties op eerlijk zijn

Hoewel ik het liefst altijd zo eerlijk mogelijk ben, is het niet altijd handig. Grofweg zijn er twee reacties op eerlijk en open zijn:

 1. Mensen waarderen het. Zeggen dat ze weten wat ze aan je hebben.
  Soms breng ik mensen ermee aan het lachen. In groepen komt het voor dat door mijn openheid, anderen ook durven zeggen wat denken of voor het eerst durven uiten waarmee ze het moeilijk hebben.
 2. Het kan anderen overrompelen, wanneer ze zelf niet eerlijk durven zijn en begrijpen je dan niet altijd. Mensen die het niet zo nauw nemen met de waarheid, maken misbruik van de eerlijkheid van de ander. Ze verdraaien je woorden zo, dat je jezelf schuldig gaat voelen.

Gelukkig komt bij mij het eerste veel vaker voor dan het tweede! Maar de tweede reactie hakt er soms wel behoorlijk in en maakt me onzeker in andere contacten. Omdat we negatieve ervaringen als mens moeilijker kunnen onthouden dan positieve ervaringen.

Laatst maakte ik een grapje in een groep waar ik de mensen alleen oppervlakkig ken. Na afloop checkte ik of ze begrepen dat het een grapje was. Ik zei erbij dat een grap soms zo rot mijn mond uit komt en legde uit dat ik mezelf soms zelfs in de problemen bracht door mijn eerlijkheid. Toen zei iemand iets waar ik blij van werd namelijk “ja, je bent eerlijk, dat is van je hele gezicht af te lezen”. Het is fijn dat dit blijkbaar te zien is.

Probeer het eens

Ik heb wat vragen en tips als jij er moeite mee hebt om eerlijk te zijn:

 • Waarom is het moeilijk om eerlijk te zijn?
 • Waar ben je bang voor?
 • Praat eens met iemand die je vertrouwt en vertel waarover je niet eerlijk durft te zijn.
 • Zelf heb ik de ervaring dat het enorm oplucht, wanneer je de dingen die het moeilijkst of gênants zijn tóch vertelt. Probeer het desnoods bij een hulpverlener, die begrijpt je en kan je verder helpen.
 • Eerlijk zijn is veel makkelijker, je hoeft nooit te onthouden wat je de ander hebt verteld.
 • De waarheid komt altijd, vroeg of laat, boven water.
 • Anderen zien het als je niet eerlijk bent of twee gezichten hebt. Dat toch veel erger dan de waarheid waar je bang voor bent?
 • Als je eerlijk bent heb of krijg je ook echte en eerlijke vrienden. Dat praat zoveel makkelijker!

Tóch een foto van de rechterhand

Het plaatsen van de ‘rechterhandfoto’ staat voor mij misschien wel voor een leermoment in ‘verstandig eerlijk’ zijn. Want eerlijk zijn is goed, maar het hoeft niet ten koste van alles te gaan. Eerlijk zijn tegen mensen die er misbruik van maken is niet nodig. De ‘linkerhandfoto’ vind ik (nu in ieder geval) te gênant op het wereldwijde web. Eerlijk blijf ik, dat kan ik niet veranderen. Ik probeer wat subtieler te zijn, maar waarschijnlijk komt het soms toch rot over. Vraag dan gerust wat ik bedoel.

Geef een reactie