Leugentje om bestwil?

eerlijk

Leugentje om bestwil voor school?

Wat te doen als je dochter onder schooltijd een sollicitatiegesprek heeft en de school hier geen vrij voor mag geven? Je haar dat vakantiebaantje gunt, maar wel eerlijk wil blijven?

“Ik ga hier niet om liegen” zei ik meteen tegen mijn dochter als ze vertelt dat andere moeders hun kind ziek melden als ze thuis willen blijven.

Ik schoof het al weken voor me uit en toen ik vanmorgen nog op bed lag klonk onder aan de trap “mam, ik heb dat sollicitatiegesprek vanmiddag, regel jij dat met school?” 

Mijn vader en ik

Liegen ging me nooit goed af en mijn vader ook niet. Ooit kreeg ik iets op mijn verjaardag en mijn moeder vroeg of ik het leuk vond. Waarop mijn vader zei “dat zie je toch aan haar gezicht?” en vervolgens begonnen hij en ik te lachen. Beetje sneu voor mijn moeder wel achteraf.

“Je vader was altijd eerlijk” hoor ik weleens en hopelijk zegt men dat ook over mij.

Helaas is niet iedereen altijd blij met eerlijkheid en oké, het komt niet altijd even subtiel mijn mond uit. Soms nemen ook christenen de de waarheid met een korreltje zout en denk ik ‘die 10 geboden op zondag zijn toch zo gek nog niet’. Mijn vader bracht zichzelf soms in de problemen door zijn eerlijkheid en ik herken daar wel iets van. Soms is eerlijk zijn niet leuk en worden mensen boos als ik open en eerlijk ben. Kortgeleden had ik nog zo’n ervaring en gister lag ik te janken “pa, ze snappen ons niet”. 

Hoe het afliep

Nu weer het sollicitatiegesprek! Vanmorgen had ik 2 afspraken en dus geen tijd, maar vanmiddag moest die mail er toch wel uit. Wat te doen? Ik had geen zin in ‘gezeur’ met school, maar liegen wilde ik ook niet. Dus ik bedacht een tussenoplossing. Eigenlijk ook geheel tegen mijn principe, ik doe dit nooit! Maar ik was zó moe dat zelfs ik even in verleiding kwam…

Ik mailde naar school dat mijn dochter vanmiddag eerder weg moest voor ‘een afspraak’ en morgen later zou komen i.v.m. het meningokokkenvaccin. Het laatste is waar. Het eerste ook, maar niet helemaal compleet en de vraag kwam ook al snel, om wat voor soort afspraak het ging.

Zie je nu wel, dit werkt dus niet! “Eerlijk duurt het langst”, zei mijn vader altijd en “de waarheid komt altijd uit”.

Eerlijk of keihard liegen?

Ik appte wat heen en weer met mijn dochter. Eigenlijk moesten we heel erg lachen maar vroegen ons ook af, wat nu? Ze had geen zin om 4 uur na te blijven hiervoor. Gaan we voor eerlijk of keihard liegen? Dat laatste was geen optie en uiteindelijk kwam de app “zeg het maar van het sollicitatiegesprek”. Toch wel trots mailde ik naar school en tegelijkertijd was het ook een beetje spannend. Straks heb ik de leerplichtambtenaar op de stoep!

Later bij de supermarkt deed ik een schietgebedje “Heer, laat onze eerlijkheid beloond worden, ik ben klaar met schijnheiligheid en halve waarheden en toe aan een positieve ervaring met eerlijkheid”. Binnen een kwartier kregen we antwoord “Beste mevrouw V, Dank u voor uw eerlijke antwoord, enzovoorts”. Ik zou de mevrouw van de administratie wel kunnen omhelzen, zo blij ben ik. Dit maakt mijn dag!

En mijn vader zou gezegd hebben “zie je nu wel, eerlijk duurt het langst”. Helaas, als je mijn eerlijkheid niet kunt waarderen, het gaat niet veranderen denk ik.

2 reacties

  1. Anneke Vaartmans schreef:

    Goed hoor, heel trots op jullie

    • Heleen schreef:

      Dankuwel. Het was niet mijn bedoeling om mezelf een pluim te geven hoor, al lijkt het er misschien wel op. Maar ik was wel even trots op mijn dochter, al is ook zij altijd eerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: