Luther

LEVEN MET GOD 🙏🏻
Maarten Luther

Eisenach

Onze vakantiebestemming was dichtbij Eisenach en kasteel de Wartburg. We combineerden donderdagmiddag een educatief moment op de Wartburg met een winkelstraatje en chocolademelk in Eisenach.

Luther

Als kind hoorde ik op de (reformatorische) basisschool  de stoere verhalen over Luther, de grote hervormer van de 16e eeuw. Als tiener leerde ik op catechisatie alles over de reformatie, de Paapse Mis, de transsubstantiatie en de consubstantiatie. Pas veel later hoorde ik de andere verhalen over Luther, zijn uitspraken over de Joden en de gevolgen daarvan. Dit werd op school en catechisatie nooit verteld! Toen ik mijn ontdekking hierover een keer wilde delen tijdens een koffievisite bij kennissen mocht ik niet verder praten, want de kinderen mochten dit niet horen. Blijkbaar willen sommige mensen deze kant geheim houden in de kerk. Misschien is 2017 het jaar om de hele waarheid over Luther te laten horen. Op de website van ‘Christenen voor Israel’ is meer te lezen als u of jij hierin geïnteresseerd bent.

Wartburg

Geen idee of het hele verhaal inmiddels wel wordt verteld op school. Mijn dochter, die op een gereformeerde basisschool zit was in ieder geval enthousiast over het verhaal van de 95 stellingen zei ze. Nadat we een tijdje naar de bewuste deur hadden gezocht bleek onze kennis toch ook wat te zijn weggezakt. Beetje dom, want voor die deur moesten we natuurlijk in Wittenberg zijn.

One Comment

Geef een reactie