Oncologische fitness

oncologische fitness

Wazig

De foto is een beetje wazig, maar dat komt omdat ik liep toen ik de foto maakte. Het gaat me steeds beter af, de cardio apparaten. De loopband gaat steeds steiler en ik sta regelmatig een kwartier op de cross-trainer. Vorige week probeerde ik de trap voor het eerst en liep ik 11 verdiepingen in 5 minuten.

De krachttraining maakt dat ik soms wat wazig kijk, of draaierig ben in mijn hoofd. Dat geeft niet, want ik houd de oefeningen steeds langer vol en ik krijg er meer energie door.

Samen

Fitnessen met andere vrouwen is een stuk leuker dan alleen, bij Fit For Free. Onze situaties zijn anders, maar we komen voor hetzelfde. We zijn met z’n drieĆ«n en onze leeftijden variĆ«ren van 44 tot 72 jaar. Kanker is de overeenkomst. Daar hebben we het niet altijd over, maar we begrijpen elkaar wel. Het wordt nooit mijn hobby, zei iemand laatst. De mijne ook niet, maar we gaan na de oncologische fitness wel door met medische fitness.

De fysiotherapeut

De oncologie-fysio leert me onwijs veel! Nou ja, eigenlijk leer en doe ik het zelf, maar zij maakt me bewust van wat niet goed ging en wat beter kan. Ze vraagt hoe zwaar een oefening is, van 1 tot 10 en vraagt me wat ik die dag of week allemaal heb gedaan. Ik realiseer me nu dat ik de laatste jaren veel te veel deed en regelmatig ver over mijn grenzen ging. Omdat ik vond dat ik weer hetzelfde moest kunnen als vĆ³Ć³r de kanker. Met als gevolg een fysieke burn-out. Het gaat nog steeds vaak mis, maar langzaamaan leer ik ook ‘nee’ zeggen of een activiteit te laten schieten.

Mentaal voel ik me goed, dus ik wil weer van alles. Zo wilde ik naar ‘Rikkert scheurt het jaar door’, maar durfde een paar maanden terug niet te reserveren en nu waren de kaartjes uitverkocht. Dat was balen. In mijn enthousiasme bedacht ik kaartjes ‘te koop’ kon vragen op Marktplaats en binnen een uur had ik beet en ik was blij. De andere ochtend werd ik heel moe wakker en bedacht ik dat het toch slimmer was om niet te gaan. Gelukkig had ik nog niet betaald, dus ik ben thuis vanavond. Maar morgenochtend ga ik meer uitgerust naar de kerk en wie weet ben ik morgenavond nog fit genoeg om naar de kerst-zondagavondzang te gaan. Net iets anders, maar ook leuk.

8 reacties

 1. Anne Stekhoven schreef:

  Fijn dat het sporten je goed doet. Ik ben heel blij met de crosstrainer bij mijn man. Heb er ook een stukje over geschreven maar dat staat nog in de wacht. Wens je een mooie decembermaand Heleen.

 2. Cobie schreef:

  Goed bezig Heleen . Ga zo door het nieuwe jaar in .als het eens minder ga .jammer dan.er komt altijd weer een andere dag..succes en ga er voor ..ook wens ik je fijne feestdag en bovenal een gezond en liefdevol 2019 toe……..liefs cobie?

 3. Aritha Vermeulen schreef:

  En? kon je naar de kerk. Liefs van mij en ik vind je een doorzetter. Samen fitnessen in fijner. Ook al wordt het nooit je hobby, tis wel goed hĆØ.

 1. 21 januari 2019

  […] Al bijna 3 weken ben ik verkouden en niet lekker en mijn linkeroor zit al 2 weken dicht. Bij deĀ oncologische fitnessĀ presteer ik al die tijd maar op halve kracht en ik ben heel erg moe. Ik ben het gewoon […]

 2. 1 februari 2019

  […] is en blijft. Niet alleen voor mij, maar voor alle kankerpatiĆ«nten. Ik merk nu tijdens deĀ oncologische fitnessĀ weer hoe fijn het is om even met lotgenoten contact te hebben. Niet om het steeds over kanker te […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: