20 januari 2018│Christelijke webloggers │ 10 vragen aan…

1. Wanneer en waarom ben je begonnen met bloggen?
In 2015 begon ik met bloggen toen ik ziek werd. Het was een manier om mensen op de hoogte te houden hoe het ging en het was fijn om van me ‘af te schrijven’ wat ik meemaakte.
2. Op welke manier komt jouw christenzijn terug in je blogs?
Ik deel soms geloofsvragen die me bezighouden. Dingen waarmee ik werd geconfronteerd toen ik ziek werd, maar ook theologische onderwerpen vind ik boeiend. God zorgt voor mij, dat lees je terug in mijn blogs.
3. Wat wil je bereiken met je blog(s)? Wat zijn je ambities?
Iemand schreef eens als reactie dat ik anderen die lijden, recht deed met mijn blog.
Ik heb zelf ervaren hoe belangrijk het is om erkenning te krijgen voor wat ik heb meegemaakt in mijn leven en ook geleerd hoe ik daarmee om kan gaan en het kan omzetten in iets positiefs. Veel leerde ik hierover tijdens de cursus ‘Contextueel Pastoraat’ en eerder in therapie. Daarover schrijf ik soms en ik wil anderen hier graag mee bemoedigen.
4. Wat vind je het leukst aan bloggen?
Het schrijfproces vind ik leuk. Opschrijven wat me bezighoudt. Dan een beetje schaven aan de tekst, zodat het goed te lezen is, grappig, duidelijk en niet te scherp.
5. Hoeveel tijd besteed je aan het bloggen?
Soms weken helemaal niet en dan schrijf ik weer eens per week een blog. De tijd die een blog schrijven kost, is heel verschillend. Het ligt ook aan het onderwerp. Sommigen zijn klaar in tien minuten, maar ik kan ook weken af en toe schrijven aan één blog.
6. Op welk tijdstip schrijf je het liefst je blogartikelen
Overdag, wanneer ik alleen thuis ben. Maar ze ontstaan soms op de gekste tijdstippen, bijvoorbeeld als ik niet kan slapen ’s nachts. Soms tik ik dan toch een paar steekwoorden in een notitie, anders vergeet ik het.
7. Wat is de mooiste reactie die je hebt gekregen op je blogs?
Eén keer schreef ik een gedicht en won er de bloghop mee in september. Degene die de winnaar mocht kiezen schreef: “Toen ik haar gedicht las, kreeg ik een brok in mijn keel en toen ik het vervolgens aan mijn man voorlas, rolden er tranen over mijn wangen.
Heleen, je hebt mijn hart geraakt en bent daarom de verdiende winnaar!”
8. Wat is de grootste fout die je gemaakt hebt als blogger?
Mijn best gelezen blogs zijn vaak ontstaan uit een bepaalde emotie. Blij, enthousiast, maar soms ook verdrietig of boos. Het is weleens gebeurd dat ik me erg afgewezen voelde en dan een net iets te scherpe, beetje cynische blog schreef. Tegenwoordig ben ik me er meer bewust van dat ik niet alles wat ik meemaak hoef te delen in een blog en wacht ik soms een dagje met het wel of niet plaatsen ervan.
9. Wat is jouw droom als blogger?
Ik vind het fijn wanneer (ex)kankerpatiënten mijn blogs lezen en er iets aan hebben. (H)erkenning helpt, heb ik zelf ervaren. Ik lees ook graag de ervaringsverhalen van anderen hierover.
Ik zou het mooi vinden als lezers gaan nadenken over mijn blogs, over relaties en verschillen tussen mensen. Ik heb moeten leren dat verschillen leuk zijn, maar het kan nog veel beter en het zou leuk zijn als anderen meeleren met mij.
10.Wat is jouw gouden ‘blogtip’?
Schrijf zoals je ook spreekt. Wees echt en probeer niet anders te zijn in een blog dan je in ‘real life’ bent.