Pinterestplaatjes en echte herinneringen

vroeger

Pinterest

Op Pinterest heb ik een bord gemaakt met plaatjes van vroeger. Het zijn veel plaatjes uit de jaren ’70 en ’80. Een oude stadsbus, een typemachine, het spaarpotje van de Rabobank, een cassettebandje en veel speelgoed.

De barbiepop met het gele geblokte rokje had ik ook en die met het roze pakje en een witte plastic hoed. Volgens mij vond ik de hoed zo leuk, omdat ik zelf geen zondagse hoed kreeg van mijn moeder, maar een hoofddoekje of baret. Hoedjes vond ze me ‘ouwelijk’ staan en overdreven en hoe gelijk had ze ook. Het zag er ook niet uit. Een beetje uit de toon vielen we wel in de kerk, want ik mocht juist wél een felroze jas aan naar de kerk, iets wat vriendinnen niet mochten. Grappig dat ik ook best een beetje op m’n moeder lijk eigenlijk, een beetje de grenzen opzoeken soms. Mijn favoriete speelgoed herinnering op Pinterest is het groene boomhuis, waarvan het dak dicht kon. Uren heb ik daarmee gespeeld.

Ook heb ik nog een Pinterest-bord refomeisje en die hoort ook bij vroeger. Klaas Jan Mulder op het orgel, hoedenspeciaalzaak Nelly, kerksnoep en 2 YouTube filmpjes met foto’s van de mavo waarop ik heb gezeten.

Als je stenen op je weg laat liggen, struikelen je kinderen erover

Al die plaatjes herinneren me aan vroeger, aan mijn jeugd. Niemands jeugd is perfect, want geen ouder is perfect. ‘Als je stenen op je weg laat liggen, struikelen je kinderen erover’ is een Surinaams gezegde. Als je niet stilstaat bij je eigen jeugd en gezin van herkomst, de stenen laat liggen. Jezelf niet bewust bent van de invloed hiervan, struikelen je kinderen over de dingen die je niet hebt verwerkt.

Door de cursus ‘Contextueel Pastoraat’ ging ik op zoek naar mijn familiegeschiedenis. Het was onwijs boeiend om patronen te ontdekken en proberen uit te zoeken waar dit vandaan kwam. Hoe meer zicht ik kreeg op hoe alles ging in mijn gezin van herkomst en in de gezinnen waaruit mijn ouders kwamen, hoe beter ik hen ging begrijpen. Ook begrijp ik mezelf beter en waarom ik de dingen doe, zoals ik ze doe. In de loop van de jaren ben ik sommige dingen anders gaan doen. Natuurlijk maken wij weer andere fouten en waarschijnlijk zijn niet al die stenen opgeruimd, maar ik ben mezelf er van bewust. Tieners zijn zeer leerzaam trouwens. Die van ons zeggen gewoon waar wij falen en dat kan soms wat pijnlijk en confronterend zijn, maar meestal is het ook erg grappig.

Herinneringen

Dreft

In de winkel kocht ik laatst een limited edition van een fles Dreft. Ik vond ‘m superleuk, maar de kinderen begrepen niet waarom ik zó enthousiast was. Deze fles is een kopie van vroeger, maar ik heb een paar echte herinneringen in huis aan mijn ouders. Ze zijn al jong overleden. Mijn moeder was 57 en mijn vader 67.

Krukje

Over dit krukje schreef ik in 2016 al een keer en het staat nog steeds in onze woonkamer. Ik weet nog dat ik er als kind een vulpen op liet liggen die lekte, maar later hebben mijn ouders het opnieuw laten bekleden met riet. Op de foto zie je nog een stukje van de fiets die ik mijn vader ooit heb gegeven en die heb ik dus weer terug.

klok

Deze klok kregen mijn ouders toen ze trouwden van de ouders van mijn vader. Hij hangt aan onze muur nu en telkens wanneer ik de gewichten omhoog doe denk ik even aan mijn vader, want hij deed dat altijd vroeger. Ieder kwartier slaat de klok en hij maakt een rotherrie volgens de kinderen en eigenlijk is dat ook wel zo. Het is best irritant is als hij om 10 uur ’s avonds tien keer slaat, als we tv kijken en NCIS of Flikken Maastricht net heel spannend is. Maar dan zet ik gewoon even de tv op pauze.

Laatste tastbare herinnering

Nieuwe herinneringen komen er niet meer bij natuurlijk. De laatste herinnering heb ik pas laten maken en ik ben er onwijs blij mee. Ik heb een hanger laten maken van een van de trouwringen van mijn ouders, met een steentje uit een kinderringetje van mezelf.

hanger

2 reacties

  1. aritha schreef:

    Heel mooie blog. Ik ben van 1967. Heb dezelfde herinneringen (Pinterest). Leuk idee van die ringen! Dank je wel!

  2. Annemarie schreef:

    Super herkenbaar, bij het één jeugdsentiment bij het ander jeugdtrauma (ja echt). Miste nog wel de blauwe collegeschoenen met van die kwastjes op de wreef. De stalen steunzolen die velen toen als kind bijna standaard altijd hadden en kregen. En niet te vergeten de dentallbus (schooltandarts) en de schoolarts (maar die laatste is er thans nog steeds wel (in mindere mate).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: