Vaderdag

Heleen

Vaderdag zonder vader

Ik heb niet speciaal iets met verjaardagen, feestdagen, vader- of moederdag, maar vandaag moest ik toch wel aan je denken. Een kadootje bedenken voor vaderdag was altijd een ramp, want je was ook nog jarig diezelfde week. Op vaderdag werd het vaak chocola of een fles jenever. Niet erg origineel, maar je was er blij mee.
Vaderdag zonder vader en moeder, het voelt kaal. Als ik oudere mensen zie lopen op straat bedenk ik dat ik nooit zal weten hoe jullie zouden zijn op die leeftijd, want jullie werden niet ouder dan 57 en 67. Ik irriteer me aan grappen over ouder worden tegenwoordig. ‘Wat een gezeur, wees blij als je oud mag worden’ denk ik dan.

De beste vader

Wat voor vader was jij? Nu je er niet meer bent besef ik steeds meer hoe je altijd ongelofelijk je best hebt gedaan. Je had niet echt een goed voorbeeld. Je eigen vader moest je soms van de straat rapen omdat hij teveel had gedronken. Wat een impact zal dat hebben gehad op je leven. Je hebt er nooit over gesproken met ons, maar ik wist dat het moeilijk was.
Je hield veel van ons, dat voelde ik, maar je kon het emotioneel niet zo goed uitten, want dat had je nooit geleerd. Tot een jaar geleden. Je kwam de hond uitlaten, omdat ik ziek was van de chemo. Ik zie je nog de trap oplopen. Ik huilde, want ik voelde me zo rot en je huilde mee, pakte me vast en zei “papa is er voor je”. Jij had vast ook niet bedacht dat je een maand later zelf opeens zou overlijden aan een aneurysma en er dus helemaal niet meer voor me kon zijn.

Ik mis je

Deze week heb ik weer een controle afspraak bij de gynaecoloog en wat zou een goede uitslag een leuk verjaardagskadootje zijn voor je. Ik mis soms het vertrouwen hierin. In de spreekkamer kom ik niet echt over als een blije christen met een groot geloof en ik faal daar dus als evangelist. Ik mis jouw vertrouwen in God, jouw vertrouwen voor mij. Ik mis jullie nu, omdat ik bij jou en mama oeverloos had kunnen klagen en huilen van angst, zonder dat je het zat zou zijn of me zou veroordelen, omdat je het zou begrijpen. Bij jou zou ik me eens lekker kunnen afreageren. Al die stomme, kortzichtige opmerkingen van mensen met je kunnen bespreken, zonder me in te houden en netjes te blijven. Daar zijn vaders voor toch?

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: