/ / Vijfjaarsoverleving

Vijfjaarsoverleving

BAARMOEDERKANKER🎗
regenboog

‘Googlen’

Vanmiddag was ik sinds een tijdje weer even alleen thuis, nou ja met de hond dan. Ik deed iets wat ik beter niet had kunnen doen. Googlen op de vijfjaarsoverleving van ‘baarmoederkanker’. Want ik las Voor stadium III hangen de vooruitzichten erg af van de specifieke situatie. De behandelend arts kan u hier het beste over informeren. De vijfjaarsoverleving is circa 30 tot 60 procent’. 

Uitleg voor degenen die (gelukkig maar) niet zo thuis zijn in deze terminologie. De vijfjaarsoverleving van een bepaalde ziekte of aandoening is het percentage van de patiënten dat vijf jaar na het stellen van de diagnose nog in leven is.

BAM, daar ging mijn humeur!

Ik zat nog met die 60 tot 70% in mijn hoofd van de eerste diagnose van eierstokkanker stadium IIc. Daarna heb ik me er niet echt meer in verdiept, ook niet toen de diagnose anders werd (baarmoederkanker stadium IIIc), ik denk uit angst niet. Ik heb er de oncoloog toen naar gevraagd en hij zei dat het niet veel uitmaakte met de vorige diagnose. Later heb ik er ook de gynaecoloog nog naar gevraagd en zij zei dat tot die tabellen een hele grote groep behoren en het per persoon anders is. Ik weet het allemaal wel, maar toch….

Regenboog

In gedachten hoorde ik mijn vader zeggen ‘lees het maar niet, vertrouw op God’. Hij had er ervaring mee, want de vijfjaarsoverleving van mijn moeder was volgens de statistieken 16% en ze is nog 7 jaar bij ons geweest! Maar hij riep dit al toen ze net wist dat ze borstkanker had, dus hij vertrouwde inderdaad op God.

Mijn gedachten gingen door en ik voerde een soort gesprekje. Met mijn vader, met God, of allebei? Ik dacht “dat is fijn pa, maar mama werd 57, jij werd 67, nu wil ik minstens 77 of 87 worden en ik wil ook niet dood met 47. Als ik die rotchemo’s heb doorstaan mag ik toch wel tot de ‘sterken’ behoren? En mogen mijn kinderen nu jullie er niet meer zijn, mijn schoonmoeder 87 is misschien hun moeder nog heel lang hebben?”. Ik kreeg niet meteen antwoord natuurlijk en ben even naar de bieb en de winkels gegaan. Later zat ik thuis op de bank, keek naar buiten en zag een regenboog. Die regenboog zegt me niet altijd wat, maar deze keer wel. Mijn vader herinnerde me ook wel eens aan de regenboog toen hij nog leefde.
Misschien moet ik die vijfjaarsoverleving toch maar aan God overlaten…. en niet aan de statistieken.

 

ps: update in deze blog van 6 maart 2016. Het bleek uiteindelijk stadium 4a te zijn. De vijfjaarsoverleving  daarvan is volgens de statistieken 10 tot 20%.

Geef een reactie