Wereldkankerdag 2019

wereldkankerdag

4 jaar geleden

Het is bijna 4 februari, wereldkankerdag. Op Twitter is al genoeg te lezen #wereldkankerdag. Ik schreef er niet eerder over, want ik heb niet veel met speciale dagen, maar dit jaar heb ik de behoefte erover te schrijven.

Mijn eerste bezoekjes bij de gynaecoloog zijn 4 jaar geleden. De twijfel bij de gynaecoloog, omdat hij iets zag waarvan hij niet wist wat het was en later de uitslag van de ct-scan. Uiteindelijk hoorde ik pas in juni 2015 dat het uitgezaaide baarmoederkanker stadium 4a was.

In april 2015 ben ik geopereerd, 4 weken later begonnen de 6 chemokuren en daarna nog 23 bestralingen. En toen dat allemaal achter de rug was leek het voor anderen ‘over’, ‘beter’ of ‘weer gezond’…

Late gevolgen van kanker

De NFK deed een onderzoek naar de late gevolgen van kanker. Hiermee wordt bedoelt de langdurige veranderingen die je ervaart op psychisch, lichamelijk, of cognitief gebied waardoor je dagelijks functioneren wordt belemmerd. Zie bovenstaand plaatje met de meest voorkomende late gevolgen. Ik heb ze allemaal, ook nu nog. Al moet ik eerlijk zeggen dat mijn korte termijngeheugen nooit heel best is geweest. De beperkingen die genoemd worden zijn ook herkenbaar.

Onbegrip

beter

Waarom deel ik dit? Omdat onbegrip heel moeilijk is en blijft. Niet alleen voor mij, maar voor alle kankerpatiënten. Ik merk nu tijdens de oncologische fitness weer hoe fijn het is om even met lotgenoten contact te hebben. Niet om het steeds over kanker te hebben. Juist niet, want we hoeven elkaar niets uit te leggen en begrijpen elkaar.

Natuurlijk is het logisch dat mensen zonder kanker niet kunnen begrijpen of weten hoe het voelt. Maar opmerkingen als “ik ben ook weleens moe” of “we worden allemaal een dagje ouder” zijn heel rot. Ik wil er niet over klagen, maar voor wereldkankerdag moet het een keer kunnen vind ik. Want ik ben áltijd moe en vaak ben ik heel érg moe en mijn man en kinderen worden dáár soms weer moe van.

En nee, dit is niet hetzelfde als moe zijn zonder kanker en twee keer per week fitnessen neemt ook de moeheid niet weg. Hier kun je een ervaring van een lotgenoot lezen en je zult zien dat veel van haar ervaringen hetzelfde zijn als die van mij.

‘Gevoel voor tumor’

Nu nog iets héél anders om af te sluiten, de Belgische serie ‘Gevoel voor tumor’. Op Nederland 3 is deze al weken te zien op zondagavond. Ik deelde het niet eerder, vanwege het gevloek en het nogal groot gehalte aan seks ?, maar wat een goeie serie! Die best goed weer geeft wat kanker is. Een soort ‘Flikken Antwerpen’, een van onze favoriete series, maar dan over een ziekenhuis in plaats van de politie en over een student geneeskunde die kanker krijgt. Mijn man en ik waren vanaf de eerste aflevering verkocht!

Helaas zijn niet alle afleveringen meer terug te kijken, alleen via NPO start. Op de website een.be zijn wel veel filmfragmenten te zien. Als je durft, veel kijkplezier!

5 reacties

 1. Anne Stekhoven schreef:

  Goed om dit uit te leggen al denk ik dat je blogs vooral gelezen worden door mensen die het op zijn minst willen begrijpen. Degene met het onbegrip doen er ook zelden hun best voor, is mij gebleken.

  Je zegt heel stellig dat de moeheid van kanker anders voelt dan de moeheid zonder kanker. Ik heb chronische vermoeidheid (door?) en chronisch pijn en kan al decennia niet meer een hele dag op zijn. Wanneer ik in de middag niet minstens 1,5 uur rust krijg ik nare verschijnselen. Ik zou niet weten hoe jou moeheid voelt maar dat weet je toch ook niet van de mijne? Maar ik begrijp wel dat het met lotgenoten makkelijker communiceert. Moeheid en uitputting zijn waardeloos. Het is heel beperkend.

  • Heleen schreef:

   Hoi Anne, jouw moeheid is net zo rot en ieder voelt zijn of haar eigen pijn en moeheid natuurlijk! Ik had het misschien anders kunnen omschrijven, want ik bedoel het verschil tussen ‘gewoon’ moe zijn, als gezond persoon en moeheid als gevolg van kanker.
   Ik besef dat andere ziekten ook moeilijk zijn, maar ivm wereldkankerdag wilde ik het weer een keer benoemen.

 2. Cobie schreef:

  Hoi. ja moe .weet er alles van .. borstkanker of wat voor soort ook .. tis altijd moe .. het onbegrip van mensen kan pijn doen … Ik word er soms zo raar van .. ze begrijpen het niet ..Ik vind zeg dan niks … of sterkte ..maar je oordeel geven . Terwijl je het zelf niet heb mee gemaakt ..Ik zelf ben erg veel moe . Rust uit al is het één uur .na 5 min ben ik weer moe.. maar gelukkig zijn we er nog .. toch liefs cobie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: