Wil je God (beter) leren kennen?

ETS

Tafeldiploma

Ik ben heel enthousiast over de ETS-Bijbelcursus, maar vind het soms lastig uit te leggen waarom precies. Ik ben altijd bang dat het heel saai lijkt voor anderen en dat is het juist helemaal niet!

Toen dacht ik laatst aan het tafeldiploma wat je haalt op de basisschool. Vergelijkingen gaan natuurlijk nooit helemaal op, maar ik kan er wel een beetje mee duidelijk maken wat ik bedoel. Als je de tafels uit je hoofd kent, is rekenen een stuk gemakkelijker. Zo is het ook met het lezen en kennen van de Bijbel. Hoe meer je leest in de Bijbel, je verdiept in de context en de achtergronden, hoe beter je de Bijbel begrijpt en God leert kennen. Het wordt  veel leuker om de Bijbel te lezen als je meer weet van de achtergronden! En het wordt steeds leuker, hoe meer Bijbelboeken je hebt gehad. Je krijgt meer zicht op het ‘totaalplaatje’, als je dat zo mag zeggen over de Bijbel.

Denk nu niet dat ik elke dag heel vroom en gedisciplineerd de Bijbel lees! De ETS is vaak mijn stok achter de deur, maar wel een mooie. Soms versloft het en moet ik in een of twee weken tijd nog 2 Bijbelboeken lezen, niet heel handig.

Namen en feiten

Op de basisschool leerden we veel namen en feiten uit de Bijbel. Eerlijk gezegd was veel daarvan weggezakt. Dit cursusjaar begon bij Genesis en veel Bijbelverhalen komen wel weer bekend voor. Bij het lezen van Leviticus en Numeri herinnerde ik me ook weer de bouwplaat van de tabernakel die we maakten op school. Leviticus is best saai en het spreekt misschien helemaal niet meer tot onze verbeelding, omdat wij de offerdiensten niet houden. Maar na het lezen en bestuderen ervan besef je meer wat Jezus voor ons heeft gedaan en hoe nodig dat was.

Oude Testament & Nieuwe Testament

Het OT heeft 39 boeken en het NT 27 boeken en je kunt niet zeggen dat het OT niet meer nodig is. Als je Jezus wilt begrijpen is het OT heel belangrijk. Hij citeerde ook vaak uit het OT. Een feitje dat ik bijvoorbeeld ook niet kende is dat de periode tussen het OT en NT 400 jaar duurde. Dus geen wonder dat de mensen toen blij waren met de komst van Johannes de Doper. Na 400 jaar was er weer een profeet.

Bijbelse genres

De Bijbel is een soort bibliotheek die bestaat uit verschillende genres: verhalen, poëzie, wetteksten, profetie, wijsheid, gelijkenissen, brieven en apocalyps. Als je iets leest in de Bijbel is het belangrijk te weten wat voor soort genre je leest. Dan kun je de tekst op een verantwoorde manier uitleggen.

Gratis proefles in april of mei

In april en mei kun je een gratis proefles volgen bij elke ETS-locatie in het hele land. Ikzelf volg de lessen in Zwijndrecht op zaterdag, eens per maand. Op de website van het Evangelisch College is meer te lezen over de cursus. Zelf vind ik het ook superleuk om de examens te maken! Het kost wel wat tijd om te leren, maar je onthoud alles beter als je het nog een keer doorneemt en leert. De examens zijn niet te moeilijk. Zelfs tijdens mijn burn-out vorig jaar, toen ik me moeilijk concentreren kon haalde ik het.

4 reacties

 1. Anne Stekhoven schreef:

  Lijkt me reuze om te doen!

  • Heleen schreef:

   Het kan ook eventueel online he, wanneer je niet naar een van die lokaties kunt in Nederland. ETS-online gebruik ikzelf ook. Daar worden de 2 Bijbelboeken die behandelt worden in de les verdeeld over een maand, dus elke dag een klein stukje lezen. Met uitleg erbij, plaatjes en liederen. Ook is het mogelijk te reageren op een geloofsvraag en kun je zo met andere cursisten contact maken. Aan het eind van elke maand staat ook de samenvatting van de les online.

 2. taalvast schreef:

  Een prachtige studie, waar iedere christen veel aan kan hebben, ja.
  Ik vond zelf de cursus ‘Theologische Vorming van Gemeenteleden’ destijds al interessant. En de start met de zaterdagopleiding aan de ETH was ook bijzonder.
  Over de ETS heb ik ook wel de nodige positieve ervaringen vernomen. Dus voor wie erover denkt: gewoon doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: